Trestné stíhanie Jankoviča zastavili

Trestné stíhanie bývalého policajného viceprezidenta a horúceho kandidáta na post šéfa polície Stanislava Jankoviča Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici zastavila. Informoval o tom portál Aktuálne.sk.

30.04.2012 14:58
Stanislav Jankovič Foto:
Stanislav Jankovič
debata (57)

„Trestné stíhanie bolo zastavené. V priebehu vyšetrovania sa nepodarilo preukázať, že skutok spáchal obvinený Stanislav J.,“ povedal portálu hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár. Jankovič podľa inšpekcie ministerstva vnútra v rozpore so zákonom vybavil vodičský preukaz pre podnikateľa Jána Božíka. Tomu ho zadržali po tom, čo ho pristihli pri prekročení rýchlosti na rýchlostnej ceste R1 o takmer 60 kilometrov za hodinu.

Už v septembri 2011 inšpekcia prípad uzavrela návrhom na podanie obžaloby. V marci sa však Jankovič obrátil na Generálnu prokuratúru s podnetom na preskúmanie zákonnosti postupu dozorujúceho prokurátora. Jeho obhajkyňa sa totiž niekoľkokrát snažila dosiahnuť zastavenie trestného stíhania v tejto kauze. Generálna prokuratúra po previerke konštatovala, že neexistujú dôkazy na Jankovičovo obžalovanie a pred súdom by bol určite oslobodený. „Pri rozhodovaní o zastavení trestného stíhania sme zobrali do úvahy aj stanovisko Generálnej prokuratúry,“ pripustil Vozár.

Dôkazom proti Jankovičovi mali byť odpočúvania podnikateľa Božíka, vyhotovené pri vyšetrovaní korupčnej kauzy, ktorá sa nepotvrdila. Tie podľa nového stanoviska prokuratúry nemožno pred súdom použiť. Svoju rolu zohral podľa Vozára posledný verdikt Najvyššieho súdu SR v inej trestnej veci, ktorý hovorí, že pred súdom nemožno ako dôkaz použiť odpočúvanie, ktoré bolo získané pri vyšetrovaní iného prípadu.

„Tie odpočúvania boli získané v inej trestnej veci v čase, keď nebolo vedené trestné stíhanie obvineného Stanislava J. a takto získaný dôkaz nie je možné použiť,“ tvrdí hovorca banskobystrickej prokuratúry. Podľa tejto interpretácie môže byť odpočúvanie podkladom na začatie trestného stíhania vo veci, ale následne by musel byť produkovaný ďalší dôkaz, ktorý by vinu preukázal.

Tento postoj však minulý týždeň ostro kritizoval exminister vnútra Daniel Lipšic. Len pred niekoľkými týždňami totiž podľa svojich slov získal od Generálnej prokuratúry úplne odlišné stanovisko. „Moja otázka na GP je: Čo sa zmenilo od 6. marca 2012? Boli to voľby, výmena vlády alebo nový minister vnútra,“ pýtal sa vtedy Lipšic.

Vozár upozorňuje, že prípad sa týmto nekončí. „Trestné stíhanie obvineného sme zastavili, vo veci však bude pokračovať ďalej a keby sa nám podarilo získať dôkaz vo vzťahu ku konkrétnej osobe, nie je vylúčené, že k vzneseniu obvinenia ešte môže prísť.“

Jankovič je pre šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka vážnym kandidátom na post policajného prezidenta. Okrem zrušenia obvinenia si však staronový minister kládol aj podmienku, že bývalý viceprezident obstojí na detektore lži. „Keďže mám platnú previerku na prísne tajné, Národný bezpečnostný úrad sám začal konať o previerke, či mi nemajú odobrať oprávnenie. Urobili komplet šetrenie, ktorého súčasťou bol aj detektor lži,“ povedal Jankovič.

Stať sa tak malo ešte minulý pondelok, teda pred tým, ako zverejnila stanovisko Generálna prokuratúra. Pokiaľ ide o post policajného prezidenta, Jankovič tvrdí, že minister mu zatiaľ oficiálne túto ponuku nedal. „Rozprávali sme sa o tom, že ak budú tieto záležitosti vyriešené, môžeme sa rozprávať o mojej budúcnosti v polícii.“ Podľa informácií portálu by sa mohol Jankovič ujať úradu už o dva týždne.

57 debata chyba