Richter na odstúpenie nevidí dôvod

Minister práce Ján Richter nebude musieť premiérovi Robertovi Ficovi vysvetľovať okolnosti získania svojho vysokoškolského titulu.

02.05.2012 13:00
Ján Richter, nový minister práce, sociálnych... Foto:
Minister práce Ján Richter
debata (48)

Neuvažuje ani o tom, že by po zverejnení informácií spochybňujúcich spôsob, akým dosiahol vzdelanie, odstúpil z funkcie.

„Niet čo vysvetľovať. Pán Richter má riadny diplom bakalára, rovnako ako aj 38 jeho spolužiakov, s ktorými štúdium absolvoval a ktorí dnes všetci vlastnia platné diplomy,“ potvrdil riaditeľ tlačového a informačného odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

„Otázku o mojom prípadnom odstúpení síce považujem za štandardnú, no zároveň aj irelevantnú, keďže priebeh môjho štúdia bol bežný a legitímny,“ vyjadril sa Pravde ku kauze aj sám Richter.

Minister doplnil, že všetky fakty týkajúce sa akreditácií, schválených termínov skúšobných procesov a zmlúv univerzity v danom období môže presne zodpovedať len samotná škola, keďže sa týkajú výhradne jej kompetencií, prípadne zákona. „Ja som štúdium po celý čas bral veľmi seriózne a mal som prirodzený záujem absolvovať všetky stupne svojho vyššieho vzdelania v štandardných termínoch,“ uzavrel.

Ani podľa súčasnej rektorky banskobystrickej univerzity Beáty Kosovej nie je dôvod Richterov bakalársky titul spochybňovať. „Pán Richter riadne urobil prijímacie skúšky, riadne študoval, riadne prešiel štátnicami a získal riadny diplom,“ uzavrela.

Podľa informácií denníka Sme Richter v súčasnosti užíva titul doktora práv aj vďaka spornému bakalárskemu diplomu z Právnickej fakulty banskobystrickej Univerzity Mateja Bela. Získal ho v januári 2002 externým štúdiom odboru medzinárodného práva a vzťahov, o ktorom v júni toho istého roku vtedajší rektor školy Milan Murgaš vyhlásil, že je neakreditovaný a nedá sa ukončiť bakalárskym titulom. Napriek tomu jeho meno na diplomoch 39 absolventov odboru figuruje.

Na otázku, prečo je to tak, sa dnes Murgaš, ktorého v roku 2009 vylúčili zo Smeru, podľa vlastného vyjadrenia už nepamätá.

Richter sa rozhodol na vysokej škole študovať až v roku 1999, ako 43-ročný. Vtedy bol tajomníkom SDĽ, neskôr sa stal generálnym manažérom Smeru.

Vďaka udelenému titulu Bc. prijal Richtera v roku 2004 dekan a jeho stranícky kolega zo Smeru Mojmír Mamojka na magisterské štúdium na tej istej univerzite. V roku 2007, len niekoľko mesiacov po jeho ukončení, získal aj titul JUDr.

Hoci Richter tvrdí, že sa bakalárom stal regulárne, na názov a obsah svojej bakalárskej práce či na termín štátnice si už nespomína.

48 debata chyba