Monitor: V matematike boli najlepší žiaci zo Stropkova a okolia

Monitor z matematiky dopadol najlepšie na troch školách v Stropkovskom okrese. Základná škola na Konštantínovej ulici v Stropkove pritom tento rok bodovala okrem matematiky aj v slovenčine. S priemernou úspešnosťou 89 percent sa umiestnila v matematike na treťom mieste, v slovenskom jazyku skončila štvrtá s 83-percentnou úspešnosťou.

02.05.2012 16:33
Testovanie deviatakov, škola, žiaci, študenti Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Riaditeľka školy Tatiana Spišáková povedala, že učiteľky sa žiakom venovali aj po vyučovaní v rámci krúžkov. Škola sa zameriava na matematiku a prírodné vedy. „Závisí to aj od toho, aké deti máme v danom ročníku,“ povedala o dôvodoch úspechu Spišáková. Tvrdí, že škola dobre dopadla aj vlani. Riaditeľka sa výsledkom teší o to viac, že veľa detí odchádza na osemročné gymnázium, ktoré sídli v rovnakej budove ako základná škola, čím sa vždy ročník oslabí. Tento rok sa z 50 detí v ročníku hlási na osemročné gymnázium 12. „Bude to potom neskôr cítiť,“ podčiarkla Spišáková.

O „vysávaní“ silných žiakov zo základných škôl osemročnými gymnáziami hovorili pri prezentovaní výsledkov Testovania 9 aj minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) a riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská. Najviac žiakov, ktorí v testovaní dosiahli viac ako 90 percent, je totiž v Prešovskom kraji, kde je najmenej osemročných gymnázií, a naopak, najmenej deviatakov s excelentnými výsledkami bolo v Bratislavskom kraji, kde je osemročných gymnázií najviac. „I to je informácia, ktorá nás núti uvažovať o osemročných gymnáziách na Slovensku,“ vyhlásila Kanovská.

Na prvom mieste z matematiky sa umiestnila základná škola (ZŠ) v malej obci Kolbovce v Stropkovskom okrese, kde sa na Testovaní 9 zúčastnilo iba päť žiakov, na druhej priečke skončila stropkovská ZŠ na Hrnčiarskej ulici. Priemerná úspešnosť v oboch školách dosiahla viac ako 90 percent. Riaditeľka Spišáková nevie, v čom pramení úspech stropkovských škôl, nemá však pochybnosti o transparentnosti testovania. „Bol tu externý dozor, všetko bolo dodržané,“ zdôraznila. Z matematiky veľmi dobre dopadla aj ZŠ v obci Lisková v okrese Ružomberok, ale aj ZŠ na Jeséniovej ulici v Bratislave.

Výborné výsledky zo slovenského jazyka a literatúry dosiahli školy v obciach Veľký Ďur, Šalgovce a Vikartovce. Na poprednom mieste nielen zo slovenčiny, ale aj z matematiky sa umiestnila ZŠ Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici, ktorá bodovala aj vlani.

„Vlani na Mikuláša sa tu bol pozrieť aj bývalý minister Jurzyca, a tiež sa pýtal na našu úspešnosť,“ povedala zástupkyňa riaditeľky Anna Pikulová. Tvrdí, že škola je výberová, deti tu testujú už pred vstupom do prvého ročníka a zameriava sa na cudzie jazyky. „Učitelia, ktorí tu učia, musia vynaložiť maximálne úsilie, aby tie deti, z ktorých sú mnohé dravé, povzbudzovali do ďalšej práce,“ doplnila s tým, že na škole majú žiaci vysoko nastavenú latku, a tak šikovné deti „ťahajú“ aj tie, ktoré sú menej snaživé.

V tohtoročnom Testovaní 9 deviataci v rámci Slovenska napísali lepšie testy z matematiky ako zo slovenčiny. Kým vlani bola priemerná úspešnosť testov z matematiky 52,9 percenta, tento rok dosiahla 57,5 percenta. Naopak, výsledky testovania zo slovenčiny sa oproti minulému roku výrazne zhoršili. Oproti minuloročnej úspešnosti 58,2 percenta, tento rok deviataci slovenčinu napísali v priemere na 54,5 percenta. Testovanie 9 sa tento rok uskutočnilo 14. marca na 1449 základných školách, písalo ho dovedna 43.515 žiakov deviatych ročníkov.

6 debata chyba