Dva homosexuálne páry si povedia áno, úrady to neuznajú

Vzájomne si povedia "áno" a sľúbia, že budú stáť pri sebe v dobrom i zlom, aj keď je vopred jasné, že slovenské úrady im tento sľub vernosti neuznajú.

03.05.2012 20:00 , aktualizované: 04.05.2012 08:00
Dúhový pochod, Pride, Bratislava Foto:
llustračné foto z vlaňajšieho Dúhového pochodu
debata (34)

Tromi symbolickými svadbami dvoch párov rovnakého pohlavia a jedného heterosexuálneho sa 9. júna začne už tradičný Dúhový pochod za zrovnoprávnenie lesbičiek, homosexuálov, bisexuálnych a transgender ľudí.

„Chýbajúci zákon o registrovanom partnerstve im spôsobuje problémy v majetkových vzťahoch, pri spoločných hypotékach, dedení. Druhý partner nie je braný ako blízka osoba, preto napríklad nemá ani prístup k informáciám, ak životný partner leží v nemocnici,“ hovorí výkonná riaditeľka Queer Leaders Forum Romana Schlesinger.

Riešením pre ľudí s rovnakou sexuálnou orientáciou nie je ani sobáš v inej krajine, napríklad v susednom Česku, ktoré registrované partnerstvá uznáva, ale bez možnosti adopcie detí. Spomedzi krajín, ktoré majú zákony o registrovanom partnerstve, sobáše občanov rovnakého pohlavia z iných štátov umožňuje Veľká Británia. Ak sa taký pár potom rozhodne žiť na Slovensku, je to, akoby sobáš neuzavrel, slovenské úrady také manželstvo neuznávajú.

Spomedzi susedných krajín uznáva registrované partnerstvo okrem Českej republiky aj Rakúsko. V Maďarsku existuje inštitút, ktorý je podobný registrovanému partnerstvu. Štatút druha a družky je tam rozšírený aj na páry rovnakého pohlavia. Poľsko taký zákon nemá.

Dúhový pochod však nebude len o právach ľudí s neheterosexuálnou orientáciou. „Určite upozorníme aj na to, akým spôsobom sa vláda v programovom vyhlásení dištancovala od tejto témy a od menšín všeobecne,“ hovorí Schlesinger a upozorňuje, že bol zrušený post podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny. Špeciálnu petíciu pre vládu nechystajú. „Kvórum na platnosť nejakého referenda je vysoké a myslíme si, že našou petíciou by sa vláda nezaoberala,“ dodáva Schlesinger.

Na uznanie práv párov rovnakého pohlavia je podľa nej viac pripravená spoločnosť ako vláda. Podľa Schlesinger to potvrdzujú prieskumy verejnej mienky, ktoré robila Iniciatíva Inakosť.

„Ak sa pýtame na jednotlivé práva, ktoré by mali mať páry rovnakého pohlavia, opakovane sa ukázalo, že spoločnosť je vo veľkej miere pripravená akceptovať napríklad ich právo na voľno v zamestnaní v prípade, že partner je chorý a treba ho sprevádzať k lekárovi, alebo v prípade zabezpečenia pohrebu partnera,“ hovorí Július Kolenič z Iniciatívy Inakosť.

V prieskumoch, ktoré uskutočnili v rokoch 2008 a 2009, sa v prospech konkrétnych práv párov rovnakého pohlavia vyslovilo 60 až 70 percent.

Podľa Koleniča spoločnosť chápe, že tu existujú páry rovnakého pohlavia, a tie by mali mať určité práva, ale aj povinnosti. Štát by uznaním ich práv a povinností mohol aj finančne získať.

„Vezmime si napríklad vyživovaciu povinnosť. Ak sa jeden z partnerov stane sociálne odkázaný alebo sa dostane do ťažkej životnej situácie, má nárok na sociálne dávky od štátu. Chceme, aby zákon ustanovil pre páry rovnakého pohlavia, aby v takých prípadoch mal vyživovaciu povinnosť jeho partner,“ dodáva Kolenič.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Paradoxy našej ľavice.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Prínosom pre spoločnosť by podľa neho bolo i to, že spokojnejší ľudia, ktorí nie sú frustrovaní a odmietaní, sa môžu sústrediť na iné veci ako zápas za svoje práva a vytvárať i pre spoločnosť viac hodnôt.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba