Investori stavajú bytov dosť, ale sú príliš drahé

S akútnym nedostatkom nájomných bytov zápasí najmä Bratislava, veľmi by ich privítali mladé rodiny či ľudia hľadajúci si prácu v najbohatšom slovenskom regióne. Nových bytov je síce v hlavnom meste dosť, desiatky až stovky z nich však zívajú prázdnotou. Súkromní investori ich už roky nedokážu predať, pretože stoja priveľa. Nedávno sa však objavil prvý signál, že situácia by sa mohla zmeniť. K obojstrannému prospechu.

04.05.2012 19:14
Bratislava, byty, Manhattan Foto:
Prenajať nepredaný bytofond sa nechystá investor bytového domu Manhattan.
debata (23)

Investor bytového komplexu Cubicon v Mlynskej doline ponúkol 40 z tamojších 194 bytov na prenájom. Dva týždne po zverejnení ponuky ich zostalo neobsadených iba sedem. „K tomuto kroku nás priviedla normálna ekonomická úvaha, že je lepšie mať byty prenajaté, ako čakať na kupcov, keď predaj bytov v Bratislave pre krízu ešte stále stagnuje. Zároveň sme si vedomí, že je dosť ľudí, ktorí potrebujú bývať rýchlo a nemajú chuť viazať sa hypotékou,“ hovorí Karol Wolf, zástupca majiteľa objektu.

Nájomné byty sú jedno- až trojizbové, účelne zariadené a pripravené na okamžité užívanie. Nájomcovia za ne zaplatia v bratislavských podmienkach primerané a konkurencieschop­né sumy.

„Záujem o byty preukázal, že slušné nájomné bývanie je rovnocennou alternatívou. Dlhodobé seriózne prenajímanie bytov je rovnako ako predaj bytov normálny biznis, aj keď znamená dlhšiu návratnosť investícií,“ konštatuje Wolf.

Do roku 1989 bola výstavba nových nájomných bytov doménou samospráv. Nájomníkov majú aj mnohé staré súkromné domy reštituentov. Mnohí špekulanti tiež skúpili byty v novostavbách a dnes ich prenajímajú. Príklad z Mlynskej doliny však dokazuje aj výhodnosť prenajímania bytov cez investora, ktorý ich pôvodne plánoval predať.

Ďalší developeri sa zatiaľ k podobnému kroku nechystajú. Prenajať nepredaný bytofond sa nechystá investor bytového domu Manhattan v širšom centre mesta, eseročka Strabag – ZIPP Development. O alternatíve premeniť voľné byty na nájomné neuvažuje ani developerská firma Cresco, investor Troch veží. Nepovažuje to za nutné, zo 630 bytov jej vraj už nepredaných zostalo len okolo 40.

V komplexe River Park na nábreží Dunaja je síce k dispozícii na prenájom niekoľko luxusných bytových apartmánov, ale tie slúžia výhradne bonitnej klientele.

„Záujem o preklasifikovanie komerčných bytov určených na predaj na nájomné byty všeobecne nie je. Nájomcovia ich môžu poškodiť, nemusia včas platiť, návratnosť investície je dlhá. Väčšina developerov s takouto možnosťou nepočíta a radšej čaká na oživenie realitného trhu,“ povedal Pravde jeden z oslovených predajcov bytov, ktorý požiadal o nezverejneni­e mena.

Pripustil však, že veľa závisí aj od ďalšieho vývoja ekonomiky. „Ak sa predaj bytov nerozbehne, prenájom sa môže stať nevyhnutnosťou. Investori nemôžu rátať s tým, že ich drahé byty odkúpi štát alebo samospráva, aby z nich prípadne urobili nájomné byty. Na taký účel sa mnoho postavených bytov ani dispozične nehodí,“ uzavrel odborník.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba