Úrad dohliada, aby poisťovňa neukracovala pacientov

Obmedzenie zisku zdravotných poisťovní nemusí priniesť žiadny efekt. Vďaka účtovnej operácii môžu poisťovne prelievať milióny eur z vyzbieraného poistného svojim akcionárom bez toho, aby porušili zákon.

04.05.2012 13:00
Zdravotná poisťovňa Dôvera Foto:
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dohliada, aby si poisťovňa Dôvera nevyplatila milióny eur na úkor pacientov.
debata (4)

Takúto možnosť má v účtovníctve súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. Súhlas na to dostala od bývalého vedenia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jeho súčasné vedenie teraz dozerá na to, aby si poisťovňa nevyplatila 412 miliónov eur na úkor pacientov.

Ako upozornil denník Sme, možnosť vyplatiť si peniaze bez ohľadu na legislatívu, ktorá obmedzuje ponechávanie si zisku, vznikla pred tromi rokmi pri spojení zdravotných poisťovní Dôvera a Apollo. Majetok Dôvery mal vtedy vyššiu hodnotu ako poistný kmeň, ktorý preberali, a tak sa akcionári rozhodli, že 412 zo 470 miliónov eur sa zapíše ako záväzok voči akcionárom.

„Celá transakcia predaja podniku a s tým súvisiace záväzky prebehli za bývalého vedenia úradu, ktoré podpísalo predbežný súhlas na predaj podniku. Úrad pri tomto súhlase o predaji predpokladal vznik záväzku,“ povedala hovorkyňa úradu Radoslava Muchová s tým, že o konkrétnej výške dlhu voči akcionárom sa predchádzajúce vedenie dozvedelo až neskôr, v polovici roka 2010.

Podľa Dôvery ide o normálne obchodné praktiky. „Pri všetkých našich aktivitách vždy postupujeme v súlade so zákonmi. Vyplácanie záväzkov voči akcionárom nejde v žiadnom prípade na úkor pacienta a tým pádom sa netýka peňazí určených na zdravotnú starostlivosť,“ povedala hovorkyňa Dôvery Monika Šimunová. Ako dodala, termín splatenia daného záväzku je na akcionároch poisťovne.

Úver voči akcionárom môže Dôvera splatiť iba z peňazí určených na prevádzku, ktoré si poisťovňa ponecháva zo zdravotných odvodov alebo z vlastného majetku. Súčasné vedenie úradu pre dohľad preto teraz dohliada, aby Dôvera staré dlhy nevyplatila na úkor svojich poistencov. Poisťovňa musí úradu každý štvrťrok predkladať osobitné hlásenie preukazujúce finančné toky, hospodárenie a zmluvné vzťahy.

V čase spájania dvoch poisťovní sedela v predstavenstve Dôvery ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Či vedela o záväzkoch súkromnej poisťovne, to odmietla komentovať. V oficiálnom stanovisku však poprela akékoľvek prepojenie s Dôverou pri vyplácaní zisku. „Odmietam tieto nepodložené výmysly o spolupráci so zdravotnou poisťovňou Dôvera pri vyplácaní zisku,“ uviedla Zvolenská.

Na otázku Pravdy, či plánuje ministerstvo zaviesť nejaké opatrenia, ktoré by zabránili takémuto, aj keď legálnemu, obchádzaniu legislatívy o vyplácaní zisku akcionárom zdravotných poisťovní, ministerka neodpovedala.

4 debata chyba