Murári vymierajú, domy stavia hocikto

Dobrý murár bude o chvíľu taký vzácny ako kominár. Natrafiť naň bude šťastie, pretože už dnes stavajú podľa odborníkov domy nekvalifikovaní robotníci.

04.05.2012 20:00 , aktualizované: 05.05.2012 15:00
murári, tehly Foto:
Mladých šikovných murárov je na Slovensku čoraz menej.
debata (85)

„Keď si to porovnáme s obdobím spred desiatich rokov, je tu pokles žiakov až o 70 percent. A netýka sa to len murárov. Je čoraz nižší záujem aj o iné odbory, ako napríklad tesár alebo zámočník,“ hovorí zástupkyňa odbornej školy v Nitre Magdaléna Vošická. Odbory ako maliar alebo čalúnnik vraj už úplne vymreli, nik sa nehlási. ,,Situácia v Českej republike alebo v Maďarsku je takmer úplne rovnaká," dodala.

Výsledok podľa nej musí vidieť takmer každý, kto stavia alebo rekonštruuje. „Murárske práce robí dnes hocikto, sú to ľudia bez vzdelania či praxe. Sama som sa stretla s tým, že stavebné práce nerobil murár, ale vyučený cukrár,“ dodala Vošická. Jej slová potvrdzuje aj generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová. „Neexistujú na to žiadne štatistiky, no je vidieť, že nám klesá kvalita. Platí to pre všetky remeslá. Podpísalo sa to najmä na stavebníctve, kde pracuje čoraz viac nekvalifikovaných ľudí. Tiež je tam veľmi veľa práce načierno.“

Prečo murári vymierajú? Odborníci hovoria, že hlavné príčiny sú dve. Po prvé, zákony nie sú také prísne ako pred niekoľkými rokmi a od murárov živnostníkov nevyžadujú, aby mali patričné vzdelanie. Na murársku živnosť sa môže prihlásiť naozaj ktokoľvek, hoci aj spomínaný cukrár, výučný list už netreba. Podľa Kromerovej sa doterajšie vlády takto snažili sprístupniť podnikanie širším vrstvám, ale na druhej strane sa týmto dlhodobo podporuje nekvalifikova­ná práca.

Druhým vážnym problémom je financovanie a úroveň odborných škôl. Niektoré vyučujú zastaraným spôsobom, čo sotva môže motivovať rodičov, aby tam umiestnili svoje deti. Každý by chcel mať doma radšej gymnazistu. Voči remeslám navyše panuje akýsi odpor, neúcta. ,,Veď učeň je už pomaly hanlivé slovo," mienila Kromerová.

Aj podľa prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Zsolta Lukáča sa musí nevyhnutne zmeniť systém financovania. Platiť školy podľa počtu žiakov podľa neho nie je správne. Preto sa bude snažiť rokovať s ministerstvom školstva, aby sa našiel vhodnejší kľúč. „Financovanie na hlavu deformuje každý odbor, ktorý je finančne náročný na učebné pomôcky. Pri odbore murár je to náročnejšie, pretože na výučbu potrebujete maltu či tehly.“

Ministerstvo školstva už načrtlo model firemných škôl, kde štát zabezpečí výučbu a výdavky na prax uhradí miestna firma. Takto si budúcich pracovníkov vychováva napríklad Železiareň Podbrezová či U.S. Steel Košice. Črtá sa tiež spolupráca s automobilkou Volkswagen v Bratislave či so spoločnosťou Samsung pri Trnave. V stavebníctve sa však podľa hovorcu rezortu školstva Michala Kaliňáka takýto projekt neobjavil.

Podľa stavebných podnikateľov by to v tomto odbore ani nefungovalo. Stavebné firmy sú totiž stále v pohybe. Nie sú to fabriky, ktoré majú výrobu na jednom mieste, riešia objednávky po celom Slovensku. Podľa Zsolta Lukáča by sa skôr mohol od všetkých stavebných firiem vyberať akýsi príspevok na odborné školstvo. „Ako protihodnotu by dostali od štátu úľavu na dani. Nezdanil by sa im napríklad materiál, tehly a podobne, ktoré by poskytli pre školy.“

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba