Budúcnosť Lipšica v KDH je záhadou

Bývalý minister vnútra a podpredseda KDH Daniel Lipšic sa stále nerozhodol, či sa pokúsi na sneme zobrať stoličku lídra kresťanských demokratov Jánovi Figeľovi.

06.05.2012 15:00
Radičová, Lipšic Foto:
Podpredseda KDH Daniel Lipšic najnovšie rozoberá stav stredopravej politickej scény pri káve s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou.
debata (16)

Otázkou je, či v prípade neúspechu zotrvá v KDH, alebo sa pokúsi o vznik novej pravicovej strany. Najnovšie o stave stredopravej politickej scény, ktorá vo voľbách u voličov prepadla, diskutuje pri káve s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou.

„Nikdy nebudem vopred špekulovať, čo sa stane. Zvažujem kandidatúru, a to je všetko,“ hovorí Lipšic s tým, že definitívne rozhodnutie, či pôjde do zápasu s Figeľom, oznámi do konca mája.

Figeľ je vo funkcii jej šéfa od roku 2009 a jeho výmena by pri doterajších postupoch hnutia bola ako blesk z jasného neba. Takýto úkaz však nikto nečaká.

„Na celoslovenskej rade po voľbách som cítil veľmi silnú dôveru a očakávanie, že budem pokračovať na poste predsedu. Nikdy som sa nedržal tohto postu, lebo som ho vnímal ako službu,“ povedal Pravde Figeľ. Poukázal na to, že KDH vo voľbách skončilo druhé za Smerom, čo „nepovažujem za finále“. Súčasný líder je presvedčený, že KDH môže ponúknuť alternatívu „voči všadeprítomnému červenému smerovaniu“ vo forme svojej alternatívy v symbolike bielej alebo širšej zhody opozičných subjektov ako alternatívy voči Smeru.

Podpredsedníčka KDH Jána Žitňanská si nemyslí, že Lipšic potrebuje povzbudenie, aby kandidoval. „On sa musí vyjadriť.“ Na otázku, či by to bol úder pre KDH, keby ho Lipšic opustil, odvetila, že nie je veštica. Podotkla však, že KDH je zaujímavé viacerými ľuďmi, ktorí viažu na seba voličov, a Lipšic jednou z takých osobností je tiež.

Lipšic si myslí, že stredopravým stranám chýba silná vízia, ktorá by zaujala. „Len obrana reforiem spred desiatich rokov, kedy pravica mala víziu, je slabé. Svet sa zmenil, aj Slovensko.“ S priateľmi a kolegami pracuje na novej vízii a keď ju pripraví, chce ju prezentovať a následne aj presadiť.

O situácii v pravici diskutoval pred pár dňami aj s expremiérkou Ivetou Radičovou pri káve. Podľa neho to nebola káva posledná. Objavujú sa úvahy, že by mohli iniciovať vznik novej stredopravej strany. Radičová však agentúre Sita povedala, že zostane nestraníkom, ale to neznamená, že bude apolitická. „Ale straníčka som bola len raz, a to v SDKÚ. Moja poloha straníckeho človeka sa končí,“ povedala.

Lipšic o Radičovej hovorí, že je najdôveryhodnejším stredopravým politikom a určite by bola veľkým prínosom. „Považujem pani Radičovú za človeka, ktorý má so mnou priateľský vzťah. V mnohých veciach máme podobný názor na to, ako by mala vyzerať politika.“ Na otázku Pravdy, či by si spolu rozumeli, keďže je konzervatívne založený politik a expremiérka je skôr liberálneho razenia, Lipšic odvetil: „V tomto okamihu to nie je téma. Nemyslím si ale, že hlavný konflikt sa na Slovensku bude viesť o kultúrno-etických témach.“

Pravica vo voľbách utrpela veľké straty, čím sa vytvoril priestor na vznik novej strany. Sociológ Pavel Haulík by to teraz považoval za veľmi predčasné. „Všetky stredopravé strany musia najskôr vyhodnotiť dôvody, prečo neuspeli a hľadať novú ponuku pre voličov. Ak to nebude úspešné, potom je šanca na objavenie novej strany,“ hodnotí Haulík. Poukázal tiež na to, že nová strana by v podmienkach dominantného Smeru mohla len ťažko významne ovplyvniť rozhodovanie voličov.

16 debata chyba