Lipšica prekvapuje zámer vlády prepúšťať zločincov

Podpredsedu KDH a exministra vnútra Daniela Lipšica prekvapil zámer vlády a premiéra, ktorý už avizoval prepúšťanie nebezpečných zločincov na slobodu. "To považujem za úplný škandál. Vďaka tomu, že máme prísnejšie tresty za závažné násilné trestné činy, od roku 2002 klesol počet násilných deliktov na polovicu," vyhlásil Lipšic pred novinármi.

08.05.2012 11:46
Daniel Lipšic Foto:
Exminister vnútra Daniel Lipšic.
debata (50)

Podľa neho to bolo z 15 000 na 7 000. „To sa možno premiérovi zdajú ako štatistické čísla, ale ubezpečujem ho, že to nie sú len čísla, ale konkrétne ľudské osudy. Konkrétne príbehy utrpenia. Stratený pocit bezpečia. Veľmi varujem pred takýmto krokom, ktorý by znamenal zhoršenie bezpečnosti ľudí na Slovensku. Akýchkoľvek ľudí, starých, mladých, voličov Smeru, KDH, úplne jedno,“ zdôraznil Lipšic.

V slovenských väzniciach je o tritisíc väzňov viac ako v roku 2005 a v ústavoch je viac ľudí, ako umožňuje ich kapacita. Ďalších 1 700 ľudí čaká na nástup výkonu trestu odňatia slobody. „Keby dnes sa stal zázrak a všetkých 1 700 ľudí by nastúpilo, tak nám skolabuje väzenský systém,“ varoval pred niekoľkými dňami premiér Robert Fico.

„Za vládu Slovenskej republiky musím vyhlásiť, že peniaze na väznice naozaj nemáme,“ povedal. Tlak, ktorý vzniká vo väzniciach, treba podľa neho riešiť iným spôsobom. Premiér ho považuje za výsledok „zbytočných trestnoprávnych represálií,“ ktoré zaviedla bývalá vláda a zasadil sa o ne najmä exminister Daniel Lipšic.

Sprísnenie a rozšírenie trestov podľa Fica efekt nemalo. „Máme o tritisíc ľudí viac vo väzniciach, ale bezpečnostná situácia určite nie je lepšia, ako bola,“ uviedol premiér. Podľa jeho slov nás jeden väzeň ročne stojí asi 12 990 eur.

50 debata chyba