Zvolenská chce pritvrdiť voči zdravotným poisťovniam

Použitie 50 miliónov z rezervy nevyrieši krízovú situáciu s navyšovaním platov zdravotníkov na stálo. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa napriek tomu neobáva ďalších problémov pri plánovanom júlovom a januárovom zvyšovaní miezd lekárov. Peniaze podľa nej budú. Vykryť by to mali vyššie platby za poistencov štátu či prísnejšia regulácia zisku zdravotných poisťovní.

08.05.2012 17:06
Zuzana Zvolenská Foto:
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
debata (33)

Neobávate sa, že problém s navyšovaním platov sa zopakuje opäť v júli pri lekároch?
Pevne verím, že sa to nezopakuje, pretože prostriedky, ktoré teraz posielame, sú určené na krytie platov všetkých zdravotníkov. Zároveň stále vyzývame zamestnávateľov, aby aj naďalej vyjednávali s poisťovňami. My ich budeme zase informovať, ako sa v rámci poisťovní uvoľňujú do systému ďalšie zdroje, či už zo šetrenia na liekoch alebo z nového prerozdeľovacieho systému.

Ako chcete donútiť zdravotné poisťovne, aby sa podelili o peniaze a zisky s pacientmi?
Zisk zdravotných poisťovní je jedna z kategórií, ktoré nepatria do verejného zdravotného poistenia, teda pripravujeme aj v tejto oblasti úpravu. Nie je to ale jednoduchý samostatný legislatívny krok. Vyžaduje si to súbor opatrení, aby účtovníctvo zdravotných poisťovní neumožňovalo úniky finančných prostriedkov, ale naozaj išli k pacientom.

Súčasná legislatíva je teda podľa vás nedostatočná? Budete pritvrdzovať podmienky, za akých si môžu poisťovne ponechávať zisky?
Určite. Ale nielen pritvrdzovať, ale aj modifikovať, pretože situácia sa vyvíja. Jeden z regulačných mechanizmov už aj zavádzame, a to zmenou prerozdeľovacieho systému poistného. Tlak, ako dostávať peniaze do systému, je aj v tom, že ich posielate iba za naozaj chorými pacientmi, na ktorých sú vysoké náklady. Ak si takého poistenca poistíte, musíte na neho aj vynaložiť potrebné prostriedky, a tým sa tie peniaze dostávajú späť do systému.

Ako dostanete do systému 50-miliónovú rezervu?
Navýšením platieb za poistencov štátu. Bude to dočasné navýšenie na pol roka, kým sa nevyčerpá celá rezerva. Snažili sme sa ísť absolútne legislatívne čistou cestou a myslím, že je to naozaj najtransparentnejší spôsob.

Kedy sa dostane rezerva priamo k zamestnávateľom?
V druhej polovici roka.

Nie je to neskoro? Platy sa sestrám mali zvyšovať už tento mesiac.
Toto nie je o schopnosti manažovať. Demokracia má systém a termíny a my nevieme ani nič nechceme obchádzať. Ideme cestou najkratších legislatívnych krokov, viac urýchliť to nevieme.

Čo potom, keď sa minie rezerva? Bude sa znova zvyšovať platba štátu za svojich poistencov?
To bude predmetom rokovania v rámci budúcoročného rozpočtu.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba