Súkromník kupuje plazmu naďalej

Kontroverznú licenciu na odber krvnej plazmy, ktorú súkromnej firme v rozpore s normami Európskej únie udelil exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik, vnímajú analytici a odborníci rôzne. Kým ekonómovia si myslia, že otvorenie trhu môže zvýšiť počet darcov, zdravotnícki odborníci zase varujú, že konkurencia vyvolá nedostatok plazmy pre slovenských pacientov. Doteraz mala na odber plazmy monopol štátna Národná transfúzna služba.

08.05.2012 18:16
transfúzia, infúzia, lekár, injekcia, doktor,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

„Existujú názory, ktoré tvrdia, že optimálnym riešením je paralelná existencia systému tradičného bezplatného odberu plazmy či krvi a platených odberov. Tým sa môže docieliť zvýšenie základne darcov a väčšieho objemu vyzbieranej plazmy, čo v konečnej podobe pomôže v globále väčšiemu množstvu ľudí, ktorí sú liečení preparátmi z krvnej plazmy,“ vysvetlil analytik INEKO Dušan Zachar.

Zároveň však dodal, že ak by čiastočné otvorenie trhu s plazmou malo mať predsa len vplyv na nedostatok krvnej plazmy v slovenských nemocniciach, bolo by potrebné uvažovať o opatreniach, ktoré by tomu zabránili.

Podľa Zachara v zahraničí ako v Česku, Rakúsku či Nemecku tiež existujú podobné súkromné centrá. Tie však vznikli ešte predtým, ako vznikli normy Európskej únie, ktoré zriaďovanie súkromných centier na odber krvi aj plazmy neumožňujú. Napriek tomuto zákazu dal bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik švajčiarskej firme Sanaplasma povolenie, aby si jedno také v Košiciach otvorila.

Plazmu u nás odoberá Národná transfúzna služba, ktorá ju predáva súkromnej spoločnosti ImunaPharm. „Táto firma mala licenciu na vývoz už za vlády Smeru a vyváža ju do zahraničia. Ministerstvo zdravotníctva požiadala ďalšia firma o licenciu, pričom plnila všetky zákonné povinnosti ako ImunaPharm. Licencia pre ďalšiu firmu zruší monopol. Monopol v akejkoľvek oblasti považujem za neetický,“ zdôvodnil Uhliarik, prečo otvoril trh s plazmou.

Riaditeľka Národnej transfúznej služby Renáta Dundová nepopiera zmluvu s ImunaPharm. Firma spracováva nevyužitú plazmu na výrobu liekov, ktoré potom smerujú k slovenským pacientom. Dundová dodáva, že hovoriť o vytváraní konkurenčného prostredia v takejto oblasti je nezmysel.

„Konkurencia je dobrá vec v oblasti výroby a distribúcie transfúznych liekov, ale v prípade odberu ľudskej plazmy nehovoríme o konkurencii. Toto je boj o darcu, kde jedna inštitúcia využíva celú krv pre pacientov v slovenských nemocniciach bezplatne a iná súkromná spoločnosť týchto darcov neštandardne oceňuje pre získanie jednej zložky krvi – plazmy, ktorú neposkytuje pacientom na Slovensku, ale vyvezie ju do zahraničia,“ povedala Dundová.

Dodala, že existencia konkurenta vyvolá odlev darcov krvi k súkromnej spoločnosti, čo spôsobí nedostatok zásob krvi pre pacientov na Slovensku. „Blíži sa navyše letné obdobie, keď každoročne pociťujeme nedostatok darcov krvi z dôvodu dovolenkového obdobia a prázdnin a spustením tohto centra v Košiciach reálne hrozí kritická situácia v zásobách krvi, hlavne na východnom Slovensku,“ varuje Dundová.

Sanaplasma ponúka darcom za krvnú plazmu 15-eurové stravné lístky. Prezidentka Slovenského Červeného kríža Helena Kobzová považuje za „hyenizmus modernej doby“ lákať ľudí v čase odkázanosti na takúto hodnotu, ktorú nie je možné ani vyčísliť. Listom sa už preto obrátila aj na ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, v ktorom ostro protestovala proti rozširovaniu trhu o súkromné spoločnosti. „Pôsobenie súkromnej švajčiarskej firmy Sanaplasma v podmienkach Slovenska považujeme za antihumánny čin, ktorý bezprostredne ohrozuje najcennejší kapitál našej nie blahobytom prekypujúcej spoločnosti,“ uvádza v liste Kobzová.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská už pred časom vyjadrila nesúhlas s otváraním trhu na odber krvnej plazmy a jeho následným vývozom za hranice. „Žiaden minister doteraz nepodpísal vývoz plazmy na komerčné účely,“ povedala s tým, že preverujú možnosti, ako môžu teraz proti súkromnej firme postupovať.

Odber krvi realizuje Sanaplasma od polovice apríla tohto roku. „Plazma, ktorú odoberáme, je základom na výrobu liečiv zachraňujúcich život ľuďom s poruchami krvotvorby, problémami s obranyschopnosťou alebo po kritických úrazoch,“ povedal konateľ spoločnosti Frank Matalewski s tým, že doteraz žiadnu nevyviezli za hranice.

Otázne je, či to tak aj zostane až do septembra, keď vyprší platnosť Uhliarikom udelenej licencie. Sanaplasmu by mal skontrolovať Štátny ústav pre kontrolu liečiv v polovici mája. Osud licencie bude teda závisieť aj od výsledkov tejto kontroly.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba