Valkov vrah bol zrejme lupič, tvrdí Spišiak

Polícia tvrdí, že Ernest Valko mohol prekvapiť lupiča a jeho smrť bola náhoda. Po vražde Ernesta Valka vyšetrila polícia lúpeže v okolitých dedinách. Možnosť, že vrah právnika Ernesta Valka bol pravdepodobne lupič, naznačil v rozhovore policajný prezident Jaroslav Spišiak posledný deň vo funkcii.

15.05.2012 08:37
Valko Foto:
Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania vražda právnika Ernesta Valka nebola plánovaná.
debata (24)

„Nebolo to vykonané tak, že vrah čakal s úmyslom ho zavraždiť,“ povedal Spišiak. Potvrdil to aj minister vnútra Robert Kaliňák. „Modus operandi vykazuje znaky lúpeže,“ povedal minister. Expertízne skúmania podľa Spišiaka nasvedčujú, že známy právnik a advokát sa bránil.

Polícia podľa Spišiaka objasnila lúpeže v okolitých dedinách, ktoré vyzerali rovnako ako situácia u Valka. Zatkli viacerých páchateľov, ktorí sú vo väzbe. Či je medzi nimi aj možný Valkov vrah, nechceli Kaliňák ani Spišiak komentovať. Prípad je podľa nich pred koncom.

Policajný prezident Spišiak odchádza do civilu, od ministra vnútra Roberta Kaliňáka si už prevzal rozkaz o uvoľnení z policajného zboru. „Minister povedal, že má pri podpisovaní ťažkú ruku. Ja som povedal, že už by to mohol mať natrénované, keďže to nerobí prvýkrát. Dôležité je, že sa rozchádzame korektne. Neplánujem sa k tomu do budúcna vracať, ani políciu kritizovať. V prípade záujmu som pripravený poskytnúť rady, aby sa systém riadenia, ktorý som zaviedol, zachoval,“ uviedol Spišiak.

Spišiaka má vo funkcii vystriedať Tibor Gašpar. Podľa odchádzajúceho šéfa polície je to jediný možný kandidát, ktorého je táto vláda schopná akceptovať a ktorý na to má. „Zrejme nebude toľkokrát prešetrovaný a žalovaný ako ja, ale možno jeho spôsob riadenia prinesie ešte lepšie výsledky,“ povedal Spišiak.

V kauze Gorila podľa Spišiaka stále platia jeho staršie slová, že veci opísané v spise zverejnenom na internete sa mohli udiať. „Dôkazy v trestnom konaní ešte nepotvrdili, či to takto v danom byte odznelo,“ dodal v rozhovore policajný prezident. Podľa Spišiaka by bez zvukového záznamu nebolo stopercentným dôkazom ani to, „ak by aj tí, čo daný materiál napísali, povedali, že len doslovne prepísali, čo počuli“.

O dnes už zrušenom obvinení bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska v súvislosti s analýzou privatizácie PPC Spišiaka informovali až po vznesení obvinenia. „Opýtal som sa, či to majú dobre premyslené, povedali mi, že áno. Môj názor bol síce iný, ale z trestnoprávneho pohľadu irelevantný. Ja som mal iný názor,“ povedal Spišiak. Považuje to za dôkaz, že vyšetrovatelia majú svoj názor a voľné ruky.

24 debata chyba