Nemocnice idú do biznisu, zriaďujú lekárne

Menšie nemocnice zriaďujú vlastné lekárne, kde bude môcť nakupovať aj verejnosť. Doteraz verejné lekárne vo väčšine nemocníc prevádzkovali súkromníci, ktorým tak najnovšie pribúda konkurencia. Nemocnice chcú zisky z lekární využiť na zníženie dlhov či nákup nových prístrojov.

15.05.2012 15:00
lekáreň, lieky, pacient Foto:
Verejnú nemocničnú lekáreň zriadili pred dvoma týždňami v Čadci. Výnos chcú použiť na nákup nových prístrojov.
debata (10)

Nemocnica, najmä ak má aj polikliniku, je ideálnym miestom na otvorenie verejnej lekárne, pretože je tam najväčšia koncentrácia klientov – pacientov, ale aj ich príbuzných. Zdravotnícke zariadenia doteraz často vlastné lekárne nezriaďovali, priestory skôr prenajímali súkromníkom.

„Zisk bude určený na chod nemocnice a v tom je rozdiel oproti klasickým lekárňam, kde prostriedky idú do súkromného sektora. Tu budú vyslovene viazané len pre našu nemocnicu a pôjdu na nákup novej prístrojovej techniky, prípadne na rekonštrukciu oddelení, výmenu okien a podobne,“ vysvetľuje šéf Kysuckej nemocnice v Čadci Martin Šenfeld, kde vlastnú lekáreň otvorili pred dvoma týždňami. Odhaduje, že plne zabehnutá lekáreň môže ročne priniesť zisk 100-tisíc až 150-tisíc eur. Ako prvý chcú zo zisku lekárne kúpiť anestéziologický prístroj.

Vybavenie a prestavbu priestorov lekárne v Čadci vyšlo Kysuckú nemocnicu na 40-tisíc eur, z toho 30-tisíc hradil Žilinský samosprávny kraj, pod ktorý zdravotnícke zariadenie patrí. V jeho areáli sú ešte dve súkromné lekárne. Konateľka jednej z nich zatiaľ nechcela hovoriť o tom, aký vplyv má na nich nový konkurent.

„Samozrejme, že je to na úkor lekární, ktoré sú v objekte nemocníc a či to pomôže pacientom a nemocniciam, ukáže blízka budúcnosť, ale trend vo verejnom lekárenstve je pod ekonomickým a konkurenčným i legislatívnym tlakom,“ myslí si generálny riaditeľ Asociácie lekárnikov Slovenska Július Ondrej.

Otvorenie verejnej lekárne má tento rok naplánované aj nemocnica v Trenčíne. Sedem mesiacov už takúto lekáreň prevádzkuje Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici. Zatiaľ je podľa jej manažmentu predčasné hodnotiť klady či zápory. „V súčasnom období lekáreň dosahuje priemerný zisk do 17-tisíc eur, predpoklad zvýšiť túto hodnotu vidíme v budúcnosti ako reálny. Peniaze sa zatiaľ použili na úhradu nákladov na zriadenie lekárne,“ uviedol šéf považskobystrickej nemocnice Peter Rendek.

Podľa Ondreja sa otváranie verejných lekární nemocnicami dalo očakávať. Domnieva, že budú len minimálne ziskové. „Nemocnice môžu z toho ťažiť azda len v úvode, že budú s lekárňou "podnikať“ vo svojich priestoroch a nebudú zaťažované inými nákladmi," dodal. Niektorí jeho kolegovia to zase hodnotia ako nezmyselný krok a pri momentálnych cenách liekov to označili skôr za kontraproduktívne. Upozorňujú, že v niektorých krajinách ako v Španielsku či Francúzsku platí zákaz otvárať verejnú lekáreň v objekte nemocnice alebo v jej tesnej blízkosti.

Prezident asociácie nemocníc a riaditeľ nemocnice v Bardejove Marián Petko tvrdí, že v ich nemocnici prevádzkujú lekáreň už niekoľko rokov a rušiť ju neplánujú. „Nemocnica bude musieť mať štandardné vzťahy s dodávateľmi, napríklad platiť faktúry načas,“ hovorí Petko, čo nemocnice pri novom biznise čaká.

Podľa Tomáša Szalaya zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku – Health Policy Institute je správne, ak nemocnica poskytuje služby, medzi ktorými je zahrnutá aj verejná lekáreň. „Lekáreň pri poliklinike nemôže byť stratová aj napriek všetkým reguláciám cien liekov je to stále zisková činnosť, z ktorej môže nemocnica získať peniaze na svoje iné aktivity,“ povedal Szalay.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Pridružená výroba.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ministerstvo zdravotníctva necháva na zvážení manažmentov nemocníc, či sa rozhodnú pre vlastnú verejnú lekáreň alebo nie. „Každý riaditeľ svojho zdravotníckeho zariadenia musí vedieť, či je pre neho výhodnejšie priestor lekárne iba prenajímať alebo mať vlastnú lekáreň. Lenže treba určite vnímať aj ten fakt, že aj v rámci logistiky danej nemocnice je vždy lepšie, ak má vlastnú lekáreň, pretože si vie usporiadať omnoho lepšie a efektívnejšie či už tok nemocničných liekov alebo aj iné záležitosti, ktoré sa týkajú prepojenia lekární s nemocnicou,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba