Návrh SaS neprešiel, počet poslancov v parlamente sa nezníži

Počet poslancov Národnej rady SR ostane nezmenený. Plénum na záver ôsmeho rokovacieho dňa druhej schôdze NR SR neposunulo do druhého čítania návrh zmeny Ústavy SR z dielne opozičnej SaS, ktorý počítal so znížením počtu poslancov zo 150 na 100 od nasledujúceho volebného obdobia.

16.05.2012 12:04 , aktualizované: 17:07
parlament, poslanci Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

Za právnu normu hlasovalo len 18 poslancov zo 126 prítomných. Kladne hlasovali všetci 11 poslanci SaS a sedem z radov OĽaNO.

Liberáli prišli s touto iniciatívou s ohľadom na súčasnú ekonomickú situáciu a tiež s ohľadom na dlhodobé výhody, ktoré môže priniesť. „Sme presvedčení, že poslanci NR SR by sa mali výraznejšie podieľať na konsolidácii verejných financií nielen prijímaním takých opatrení, ktoré sa týkajú iných segmentov verejnej správy alebo obyvateľov Slovenska, ale mali by sami prispieť šetrením nákladov na činnosť parlamentu,“ argumentovali v dôvodovej správe.

Jedným zo spôsobov je podľa SaS práve zníženie počtu poslancov na 100. „Takýto krok môže po nasledujúcich parlamentných voľbách znamenať úsporu až 13 miliónov eur v priebehu jedného štvorročného volebného obdobia. Uvedená suma však zodpovedá iba priamym nákladom na plat poslanca a jeho asistenta. Náklady štátneho rozpočtu by sa v tomto ohľade znížili podľa nášho názoru výraznejšie, pretože okrem uvedených nákladov sú priamo poslancom ešte poskytované rôzne technické prostriedky, výpočtová technika, ubytovanie a zľavy, ktoré sú im poskytované na cestovanie vlakom,“ tvrdili liberáli. Zároveň zdôraznili, že politickým stranám sú za poslancov poskytované ďalšie príspevky za mandát a tiež príspevky na činnosť poslaneckého klubu, ktoré sa odvíjajú od počtu zákonodarcov.

„Rovnako zastávame názor, že by išlo o pozitívny signál verejnosti v čase hospodárskej krízy, kedy sa ich konsolidačné opatrenia prijímané parlamentom bezprostredne dotýkajú a znamenajú pre obyvateľov vyššie výdavky alebo nižšie príjmy,“ uviedla SaS. Liberáli sa neobávali, že by zníženie počtu členov snemovne mohlo znefunkčniť prácu NR SR, či už v pléne alebo vo výboroch.

„Sme si vedomí, že funkcia poslanca so sebou prináša viaceré povinnosti, ako členstvo vo výboroch, príprava legislatívnych návrhov, odborné posudzovanie návrhov zákonov predložených vládou, ale aj reprezentáciu NR SR v zahraničí, a napriek tomu viacerí poslanci v súčasnosti stíhajú vykonávať viaceré volené funkcie,“ argumentovali. SaS si preto nemyslí, že v prípade zníženia počtu zákonodarcov by sa znížila kvalita práce Národnej rady. Liberáli skôr predpokladali, že by si viacerí poslanci museli zvoliť len jednu funkciu, ktorú by vykonávali, pretože by mali viac povinností vyplývajúcich z funkcie poslanca.

SaS tiež argumentovala tým, že podobný návrh nedávno prijali v Maďarsku. Jeho obsahom bolo zníženie počtu poslancov v ich jednokomorovom parlamente z 386 na maximálne 200 pri počte obyvateľov vyše 10 miliónov. „Uvedený pomer zodpovedá návrhu, ktorý predkladáme. Táto iniciatíva teda nie je ojedinelá v podmienkach Európy,“ dodali liberáli.

Poslanci hlasovaním o tomto bode vyčerpali legislatívny program druhej schôdze zákonodarného zboru. Pôvodne mali hovoriť aj o návrhu SaS na zrušenie trestnoprávnej imunity, no liberáli ho stiahli. Dodržali tak svoje slovo s tým, že si počkajú na spoločný návrh pracovnej skupiny, ktorý bol predstavený dnes. SaS sa pre tento krok rozhodla po tom, čo predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil, že existuje vôľa na to, aby trestnoprávna imunita zanikla začiatkom septembra. Poslanci sa najbližšie zídu 19. júna na tretej schôdzi.

29 debata chyba