Štátna poisťovňa si prilepší o 30 miliónov eur

Štátna zdravotná poisťovňa bude dostávať z poistného o 30 miliónov viac ako doteraz, no o túto sumu prídu menšie súkromné poisťovne. Všeobecná získa na novom modeli prerozdeľovania, podľa ktorého sa bude brať do úvahy aj chorobnosť poistencov. S návrhom prišiel poslanec Smeru Richard Raši a parlamentom ho v stredu posunul do druhého čítania. Zmena by mala platiť už od júla.

17.05.2012 12:19
Všeobecná zdravotná poisťovňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Poslanci aj zdravotné poisťovne ju vítajú, ale nepáči sa im rýchlosť, s akou sa zavádza. „Napríklad v Holandsku, odkiaľ tento model pochádza, jeho zavedeniu predchádzalo niekoľkoročné prípravné obdobie. V ostatných krajinách ho tiež zavádzali postupne,“ tvrdí Tibor Bastrnák z Mostu.

Podľa Viliama Novotného z SDKÚ pôjde navyše o retroaktivitu. Nové prerozdeľovanie má byť totiž účinné už od 1. júla, ale poisťovne sa až 31. augusta dozvedia, s akým balíkom peňazí hospodária. „Dva mesiace nebudú poisťovne reálne vedieť, s akým objemom peňazí narábajú,“ upozorňuje Novotný s tým, že poisťovne už majú na tento rok uzatvorený obchodno-finančný plán. „Predstavte si, že v polovici im ho zmeníte. Čo urobia zdravotné poisťovne? No určite sa budú snažiť zmeniť zmluvy pre poskytovateľov, ale predpokladám, že predovšetkým smerom dole,“ dodáva.

Opozícia kritizuje aj návrh uvoľniť kritéria platobnej schopnosti. Z pôvodných troch by mal platiť už len jeden – dodržať lehotu splatnosti záväzkov, ktorá nepresiahne 30 kalendárnych dní. Podľa Bastrnáka ide o neodôvodené zmäkčenie pravidiel. „Nové kritériá nedávajú vhodný obraz o schopnosti poisťovne kryť náklady svojim klientom a poskytovateľom za zdravotnú starostlivosť. V čase hospodárskej krízy a pri množstve problémov finančných inštitúcií to môže výrazne ohroziť aj základné istoty bežných občanov,“ myslí si Bastrnák.

Podľa bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika z KDH hrozí, že štátna poisťovňa bude poskytovateľov nútiť k predlžovaniu lehoty splatnosti a zmena prinesie menej prísnu kontrolu hospodárenia, čo je v priamom rozpore so schváleným programovým vyhlásením vlády.

Predkladateľ návrhu Raši takéto tvrdenia odmieta a tvrdí, že „prísnejšia platobná schopnosť bola nastavená účelne, aby sa Všeobecná zdravotná poisťovňa dostala do kolien a bola sprivatizovaná“.

Niektorým opozičným poslancom sa nepáči ani návrh, na základe ktorého bude možné ľahšie odvolať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V súčasnosti je tak možné urobiť iba, ak bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, zbavený právnej spôsobilosti, alebo začal vykonávať funkciu či povolanie nezlučiteľné s postavením predsedu úradu. Po novom by mohol prísť o funkciu aj z „iných“ dôvodov.

„Je v záujme našej spoločnosti, aby tieto autority mohli konať nezávisle v prospech občanov a neboli len vykonávateľom vládnej politiky. Tento úrad by mal zostať symbolom nezávislosti a odbornosti,“ povedal Bastrnák, ktorý si myslí, že rozšírením dôvodov odvolania predsedu sa stane úrad závislým od štátnej moci a predseda úradu bude podriadený ministrovi zdravotníctva. „Tým pádom sa z úradu môže stať vykonávateľ politiky vlády a stratí svoju nezávislosť,“ dodal Bastrnák.

Sulík v tom až taký problém nevidí. „Nie je dôležité, ako to bude, ale kto tam bude. Až potom bude na opozícii, aby kritizovala konkrétne rozhodnutia a kroky tejto osoby,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba