Žitňanská odmietla ísť k Frešovi

Delegáti kongresu SDKÚ neposlúchli odchádzajúceho predsedu Mikuláša Dzurindu a jeho nástupkyňou sa tak nestala Lucia Žitňanská. Tá po víťazstve Pavla Freša síce hovorila, že rozhodnutím delegátov sklamaná nie je, ale ponuku nového šéfa, aby bola podpredsedníčkou strany, odmietla.

21.05.2012 12:00
Pavol Frešo Foto:
Pavol Frešo sa chce pokúsiť otrasenú SDKÚ vyviesť z krízy a prinavrátiť jej stratené pozície.
debata (35)

„Bol to nerozhodný súboj. Som vyrovnaná s výsledkami,“ povedala. „Cíti, že je trochu zanedbaná Bratislava a berie to ako svoju výzvu, ktorej sa chce venovať. Zároveň chce naplno pracovať ako poslankyňa v oblasti, ktorá je jej prirodzene blízka. Tam nie je nič iného,“ tvrdil po sneme Frešo, ktorý je aj bratislavským županom.

Politický analytik Ján Baránek v Žitňanskej postoji vidí v problém. „Môže tam byť zárodok nejakého odporu ľudí, ako sú Žitňanská či Ľudovít Kaník, voči novému vedeniu. Uvidíme, ako sa budú správať v parlamente a či sa v rámci klubu vytvorí nejaká platforma a či hlasovania budú konsenzuálne,“ do­dal.

Po zvolení sa Frešo vrátil aj k starým kauzám spojeným s pochybnosťami o financovaní SDKÚ. Povedal, že stranu čaká audit a prisľúbil, že sa bude starať o to, aby za jeho éry nič podobné nevzniklo. Otrasenú SDKÚ sa chce pokúsiť vyviesť z krízy a prinavrátiť jej stratené pozície. „Ideme cestou modernej ľudovej strany, o ktorú sa bude dať oprieť,“ povedal nový predseda s tým, že stranu chce vrátiť do prvej ligy.

Pred kongresom bol súboj hlavných kandidátov Freša a Žitňanskej vyrovnaný, niektorí analytici viac favorizovali Freša. Podľa jedného z delegátov sa miska váh začala nahýbať v prospech Freša posledné dva dni pred kongresom.

Freša zvolilo v druhom kole volieb 242 delegátov, Žitňanskú 154. V prvom kole získal Frešo 178 hlasov, Žitňanská 146 a tretí kandidát Viliam Novotný 59. Čísla pri voľbe predsedu naznačujú isté rozdelenie strany. Aj preto Frešo po voľbe vyzval na jednotu.

Na jeseň čaká SDKÚ programová konferencia a prvé úspechy chce dosiahnuť na rok v župných voľbách. Vyzdvihol Žitňanskú za to, že pomohla pred voľbami strane dostať sa cez hranicu 5 percent. Žitňanská totiž krátko pred voľbami povedala, že ak dostane dôveru od voličov, bude sa uchádzať o post šéfky strany.

Žitňanská pred delegátmi spomenula pochybnosti, ktoré sa voči nej objavili. „Čítam, že som Dzurindov človek, kaviarenský intelektuál, že som žena. Áno, Mikuláš Dzurinda ma pozval na kandidátku našej strany,“ povedala. Poďakovala mu za to, že Slovensko má za sebou veľké reformy, ktoré dali ľuďom nádej na lepší život. Prieči sa jej však pridať sa k ľuďom, ktorí najlepšie vedia, koho treba rituálne popraviť.

Novotný videl chyby končiaceho vedenia SDKÚ aj v tom, že dopustilo pád vlády, ďalší spočíval v rozkole medzi Ivetou Radičovou a Mikulášom Dzurindom či Ivanom Miklošom a stereotypne známym volebným programom. Kritizoval aj priateľa Ivana Mikloša Miroslava Mikulčíka, ktorý bol spojený s kauzou prenájmu budovy daňového úradu v Košiciach a nefunkčným informačným systémom daniarov.

Z čela strany odišlo kompletné vedenie s Mikulášom Dzurindom, ktorý zostane už len radovým poslancom a mieni sa venovať zahraničnej politike. Dzurinda odchádzal za potlesku. Delegátom povedal, že SDKÚ zmenila Slovensko k lepšiemu. „Viem, že stav, v ktorom odchádzam, nie je jednoduchý. Ale viem aj to, že nie je beznádejný.“ Odmietol, že by sa z politiky vytratili veľké témy. Za obrovskú považuje výzvu, ako zmeniť nielen Slovensko, ale aj celú eurozónu a EÚ. Podľa neho má k tejto téme čo povedať aj SDKÚ. Pesimistom odkázal, že z podpory 6 percent pre stranu sa dá odraziť aj k 20 percentám a priveľkých optimistov schladil, že sa dá spadnúť k 3 percentám alebo aj nižšie.

Podpredsedami strany sa stali Viliam Novotný, Ivan Štefanec, Jozef Mikuš a Martin Fedor. Generálnym sekretárom je bývalý poslanec Štefan Kužma.

Z histórie SDKÚ

**1998
** Ako odpoveď na Mečiarov zákon, ktorý fakticky znemožňoval kandidovať vo voľbách ako koalícia, sa viacero strán dohodlo na vzniku Slovenskej demokratickej koalície (SDK), ktorej hovorcom bol Mikuláš Dzurinda. Po parlamentných voľbách sa stal premiérom.

**2000
**Predstavitelia SDK blízki Mikulášovi Dzurindovi sa dohodli na vytvorení nového politického subjektu – Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ), zaregistrovaná bola vo februári 2000. Po augustovom sneme sa k nej pridala aj Demokratická únia a v novembri 2000 sa konal aj ustanovujúci kongres SDKÚ.

**2002
**SDKÚ získala vo voľbách 15,09 percenta hlasov a Dzurinda sa stal opäť premiérom napriek tomu, že voľby vyhralo HZDS.

**január 2006
**SDKÚ sa zlúčila s Demokratickou stranou.

**2006
** SDKÚ-DS sa po parlamentných voľbách nestala súčasťou vládnej koalície.

**2010
**Kritizovaný Dzurinda sa vo februári 2010 vzdal kandidatúry na volebného lídra, vystriedala ho Iveta Radičová.

**2012
**Po volebnom neúspechu SDKÚ-DS a celej pravice v predčasných voľbách Dzurinda 12. marca 2012 oznámil, že skončí ako predseda SDKÚ-DS a na straníckom kongrese nebude kandidovať na post predsedu.

35 debata chyba