Kaník kritizoval Radičovú aj Dzurindu za ich úkroky vľavo a úskoky Smeru

"Úkrok vľavo", ktorý urobila SDKÚ pred voľbami v roku 2006, bol podľa šéfa poslaneckého klubu tejto strany Ľudovíta Kaníka chybou. Nazdáva sa, že zdôrazňovaním sociálnych tém Ivetou Radičovou sa SDKÚ stala menej dôveryhodnou pre pravicových voličov, ale nepodarilo sa jej získať nových.

23.05.2012 11:37
Ľudovít Kaník Foto: ,
Šéf parlamentného klubu SDKÚ Ľudovít Kaník.
debata

„Začali sme sa hrať so sociálnou rétorikou a v tom sme nemohli byť uveriteľní. Začali sme byť nejasnejší, bol to úkrok doľava smerom do stredu a vôbec nám nesvedčal,“ povedal Kaník.

Zdôraznenie akcentu na sociálne témy bolo podľa Kaníka výsledkom toho, že v strane v období konca druhej vlády Mikuláša Dzurindu uverili lživým obvineniam Smeru zo šírenia chudoby. „Reformy boli také rozsiahle a také veľké, že zaskočili aj mnohých z našich politikov a relatívne ľahko uverili Ficovmu falošnému tvrdeniu, že Slovenskom sa šíri chudoba. To bola prvá naša chyba, že sme uverili protivníkovi, jeho politickému klamstvu a začali sme sa vyviňovať,“ interpretuje udalosti Kaník. Je presvedčený, že pravdou bol pritom presný opak – rástli mzdy, domáci produkt aj zamestnanosť.

Kaník pripomenul, že v roku 2006 sa ako symbol „protisociálnych reforiem“ z Dzurindovho rozhodnutia ani nedostal na kandidátku. „Niektorí ľudia v našej strane verili viac Ficovi ako našim voličom a keďže pre Fica som bol nepriateľom číslo jeden, tak si mysleli, že najlepšie je nejakým spôsobom ma schovať a že si tým pomôžeme. Myslím, že to bolo presne naopak,“ povedal. Kaník sa do parlamentu dostal v roku 2010, keď sa prekrúžkoval z tridsiateho na šieste miesto a dôveru voličov dostal aj tento rok – po zohľadnení prednostného hlasovania sa z osemnásteho miesta posunul na ôsme.

SDKÚ by sa preto mala podľa Kaníka zameriavať na to, v čom je silná – reformy, ktoré posunú krajinu vpred. Či sa strana vrátila na predchádzajúce ideologické pozície si Kaník povedať netrúfol. „To uvidíme. Ja po tom volám a volať budem. Som presvedčený, že to musíme urobiť, ak chceme byť úspešní,“ povedal s tým, že nemá zmysel pokúšať sa SDKÚ „predbiehať zľava“.

debata chyba