Nie všetci v SDKÚ chcú za lídra Freša

Členovia SDKÚ očakávajú od nového predsedu Pavla Freša jasný program, ktorý im získa späť voličov. Či ho s ním však budú aj realizovať, nie je isté. Niektorí straníci s novým lídrom nie sú stotožnení.

24.05.2012 12:00
Pavol Frešo Foto:
Nový predseda SDKÚ Pavol Frešo to na čele strany zrejme nebude mať jednoduché.
debata (52)

Bývalý predseda SDKÚ v Trnavskom kraji Michal Blažek sa o novom predsedovi nechcel rozprávať. Krajský prešovský predseda Ondrej Matej sa zase vyjadril, že nie je dôležité, či je spokojný on, ale voliči. „Povedal som, že budem počúvať hlavne voličov, a to som urobil. V mojom kraji sa predstava voličov s členskou základňou stretla a predsedom sa stal človek, ktorého chceli ľudia v mojom okolí,“ povedal Matej.

Ani predseda poslaneckého parlamentného klubu SDKÚ Ľudovít Kaník nechcel komentovať, či je spokojný s novým lídrom strany. Neodpovedal priamo na otázku, či je pre neho Frešo autorita. „Rešpektujem rozhodnutie delegátov kongresu a budem pomáhať, ako sa bude dať v záujme spoločného cieľa,“ povedal Kaník.

Nevôľu spájať sily s Frešom prejavila jeho protikandidátka Lucia Žitňanská, ktorá odmietla ponuku na post podpredsedníčky strany. Ako povedala, prieči sa jej pridať sa k ľuďom, ktorí najlepšie vedia, koho treba rituálne popraviť.

Podľa politického analytika Jána Baránka môže ísť o zárodok odporu, z ktorého by mohla vzniknúť vnútri strany nová platforma. Podobný názor má aj politológ Tomáš Koziak. „Sú tam isté indície, či už odmietavý postoj Žitňanskej, alebo skutočnosť, že niektorí členovia prejavujú svoju nespokojnosť s Frešom ako predsedom. Čo-to naznačujú aj noví podpredsedovia strany a výmena ústredného tajomníka. Vyzerá to tak, že situácia v SDKÚ je napätá,“ povedal Koziak s tým, že takáto situácia SDKÚ voličov nepriláka. „Pokiaľ sa roztriešti strana, ktorá má 6-percentnú podporu voličov na dve, tak by to neprospelo nikomu. Mohlo by to dokonca dopadnúť tak, že by sa v ďalších voľbách do parlamentu nedostala ani jedna. Toto si musia uvedomiť aj ľudia z SDKÚ,“ hovorí Koziak, podľa ktorého má Frešo potenciál získať späť stratenú dôveru voličov. Avšak za predpokladu, že mu to jeho straníci nebudú sťažovať.

Debakel v marcových parlamentných voľbách bol podľa viacerých politológov aj členov jasným signálom, že SDKÚ sa vzdialila svojim voličom. Od nového vedenia strany preto všetci čakajú, že sa prestane zaoberať samo sebou a pokúsi sa získať späť stratenú dôveru ľudí. Matej očakáva od Freša a nového vedenia, že najneskôr do septembra, októbra predstavia zrozumiteľnú ponuku pre pravicového voliča, ktorý opustil SDKÚ. „Mala by to byť jednoznačná ponuka pre tých ľudí, ktorí na Slovensku poctivo pracujú, platia dane a očakávajú za to efektívny a lacný štát,“ vysvetlil Matej. Frešo by mal podľa neho viesť stranu zrozumiteľnejšie ako jeho predchodca Mikuláš Dzurinda. Rozdiely v politike strany oproti časom, keď ju viedol Mikuláš Dzurinda, by mali byť podľa Kaníka v tom, že strana nebude opakovať chyby z minulosti.

SDKÚ vraj poškodil úkrok vľavo

„Úkrok vľavo“, ktorý urobila SDKÚ pred voľbami v roku 2006, bol podľa Ľudovíta Kaníka chybou. Nazdáva sa, že zdôrazňovaním sociálnych tém Ivetou Radičovou sa SDKÚ stala menej dôveryhodnou pre pravicových voličov, ale nepodarilo sa jej získať nových. Akcent na sociálne témy bol podľa Kaníka výsledkom toho, že v strane v období konca druhej vlády Mikuláša Dzurindu uverili obvineniam Smeru zo šírenia chudoby. „To bola prvá naša chyba, že sme uverili protivníkovi, jeho politickému klamstvu a začali sme sa vyviňovať,“ tvrdí Kaník a pripomína, že v roku 2006 sa ako symbol „protisociálnych reforiem“ z Dzurindovho rozhodnutia ani nedostal na kandidátku.

(sita)

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba