Figeľ vyzýva k zodpovednosti všetkých v KDH vrátane Lipšica

Predseda KDH Ján Figeľ vyzýva všetkých v KDH k zodpovednosti, vrátane podpredsedu hnutia Daniela Lipšica. Vyhlásil to pred novinármi s tým, že nové informácie o Lipšicových zámeroch zatiaľ nemá.

24.05.2012 12:06
Ján Figeľ Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (10)

„Ja ho nieže budem prehovárať, ja všetkých pozývam k zodpovednosti. Keď som prichádzal po rokoch pôsobenia v zahraničí, tak som prichádzal s odhodlanosťou otvoriť hnutie, aby mohli prísť noví mladí ľudia alebo riešenia. Hnutiu to pomohlo, toto chcem presadzovať aj naďalej,“ odvetil Figeľ na otázku, či bude Lipšica prehovárať, aby upustil od zámeru opustiť stranu. Podľa jeho slov sa situáciou v KDH bude zaoberať predsedníctvo strany. Najbližšie je naplánované na pondelok (28. 5.).

Lipšic ešte 9. mája dával na pravú mieru tvrdenia, podľa ktorých expremiérke Ivete Radičovej ponúkal miesto v novej politickej strane. Ako uviedol, o novom subjekte reč nebola, s bývalou političkou hovorili o vízii ponuky stredopravým voličom, ktorí sú sklamaní a frustrovaní. Lipšic to vyhlásil s tým, že na vízii pracuje a chce ju predstaviť koncom mája. Či ju bude presadzovať prostredníctvom KDH, alebo iným spôsobom, nespresnil.

O ponuke pre Radičovú od Lipšica informovali viaceré denníky. Malo ísť údajne o ponuku na členstvo v novej politickej strane, o ktorej vraj Lipšic uvažuje. Podľa poslanca to bolo v novinách posunuté. Na svojej vízii podľa Lipšica pracuje aj Radičová a keď budú mať veci hotové, stretnú sa a povedia si, ako ďalej.

V utorok 22. mája Hospodárske noviny (HN) priniesli informáciu, že trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka volali do novej pravicovej strany, ktorú má pripravovať Lipšic. Rybníček pre HN potvrdil, že jasnú odpoveď Lipšicovi ešte nedal. „Rozhovor s Danielom Lipšicom ma ešte len čaká,“ povedal. Zároveň dodal, že má informácie o novom projekte, a naznačil, že sa na ňom zatiaľ zúčastňovať nebude. „V najbližšom období o vstupe do veľkej politiky neuvažujem. Chcem sa venovať mestu Trenčín a primátorskej pozícii,“ uistil.

Lipšic povedal, že o budúcnosti pravice sa bavil s viacerými politikmi aj nestraníkmi. Sám odmieta hovoriť o novej strane, iba o vízii pre pravicových voličov. Lipšic postup konzultuje aj s vysokopostavenými politikmi z iných strán. Potvrdil, že sa stretol napríklad s exministrom kultúry Danielom Krajcerom (SaS). Podpredseda SaS Juraj Miškov tiež pripustil, že debatuje o spoločnom postupe pravice.

10 debata chyba