RTVS bude chýbať 20 miliónov eur

Rok 2013 bude kľúčový pre ďalšie fungovanie verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), na rokovaní Rady RTVS to uviedla generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková.

24.05.2012 15:02
Miloslava Zemková, Miroslav Kollár, RTVS Foto:
Riaditeľka RTVS Miloslava Zemková s predsedom Rady RTVS Miroslavom Kollárom
debata (25)

V RTVS sa už podľa nej nedá vo veľkom šetriť, no RTVS bude musieť na budúci rok riešiť komplikovanú situáciu, keďže mu bude chýbať približne 20 miliónov eur. Aj v takejto situácii sa dá vyrábať program, ale s obmedzeniami, ktoré sa, ako predpokladá Zemková, odrazia na znížení sledovanosti.

Dôvodom možných problémov, ako povedala Zemková, je avízo návratu k úhradám za vysielanie RTVS, tzv. koncesionárskym poplatkom. Premiér Robert Fico a minister kultúry Marek Maďarič 16. apríla na spoločnej tlačovej besede uviedli, že podporujú zachovanie úhrad za vysielanie, tzv. koncesionárskych poplatkov a teda aj zmluvy verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska so štátom aj na budúci rok.

„V prípade, že ostanú úhrady, tak predpokladáme výnos okolo 72 miliónov eur, plus zmluva so štátom – to je 86 mil. eur a dvadsať miliónov eur nám chýba. To už dnes vieme,“ dodala Zemková. Upozornila zároveň, že zo zákona vo vysielaní STV z roka na rok klesá percento určené na reklamu, čo rozhlasová reklama vzhľadom na nepomer jej hodnoty oproti televíznej pokryť nemôže.

Podľa platnej legislatívy by koncesie aj zmluvy so štátom mali v roku 2013 zaniknúť a verejnoprávne rozhlasové a televízne vysielanie by mal financovať štát cez každoročný jednorazový príspevok.

**Kollár si nevie predstaviť, ako RTVS zaplatí digitalizáciu **

Predseda Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miroslav Kollár si v súčasnosti nevie celkom dobré predstaviť, ako by mohlo verejnoprávne médium zaplatiť v priebehu nasledujúcich štyroch rokoch predpokladaných 40 miliónov eur za nákup IT techniky a prechod na digitalizáciu archívu a výroby. „Keď sa pozerám na naše rozpočtové možnosti na najbližších 48 mesiacov, priznám sa, že tam osobne veľmi nevidím sumu, ktorú môžeme na investície v takomto rozsahu v tých najbližších štyroch rokoch použiť,“ vyhlásil.

Teoretický by sa táto suma podľa neho mohla zafinancovať z kapitálových výdavkov, ktoré sú naplánované v rozpise rozpočtov na nasledujúce roky. „Tam by som teoreticky tie peniaze mal, ale už nemám ani euro na akékoľvek iné investície,“ poukázal. Kollár pritom potrebu obnovy zastaranej techniky nespochybňuje.

Zemková sa priznala, že médium v súčasnosti túto zmluvu finančne nemá pokrytú. Tvrdí však, že v praxi to neprekáža, keďže má záujem iba o rámcovú zmluvu. „Nie je možné, aby sa čiastkové zmluvy k tejto rámcovej zmluve súťažili bez toho, aby boli finančné kryté,“ vysvetlila.

Ak by sa verejné obstarávanie plnilo, verejnoprávne médium plánuje investovať napríklad do zakúpenia stoviek počítačov a notebookov, či výmeny zastaraných serverov. Zhruba 32 miliónov eur z celkovej čiastky by mal telerozhlas minúť na dátové úložiská. Konkrétne detaily RTVS do vyhlásenia súťaže nezverejňuje.

25 debata chyba