Koľko ľudí usmrtil ošetrovateľ, už nezistia

Koľko chorých naozaj usmrtil bývalý nemocničný ošetrovateľ Jaroslav D., prezývaný Anjel smrti, ktorý je práve pred súdom, polícia už nezistí. Jeho spoluväzeň síce na súde vypovedal, že obžalovaný sa chválil, že okrem ťažko chorej pacientky na Kramároch, ktorej mal vlani podať smrtiaci koktail, má na svedomí aj desiatky ďalších chorých ľudí, ale polícia to vyšetriť nevie.

24.05.2012 20:00 , aktualizované: 25.05.2012 08:07
nemocnica, pacienti, lôžka Foto:
Koľko ľudí má Jaroslav D. na svedomí, polícia už nezistí.
debata (1)

Pri overovaní pravdivosti tvrdení spoluväzňa, ktorý vypovedal ako svedok na súde, by im totiž mohli pomôcť len pitvy. Problém je však v tom, že väčšina pacientov, o ktorých malo ísť, bola spopolnená. Polícii sa tak nepodarilo potvrdiť násilnú smrť ďalších pacientov a v tejto veci zastavila trestné stíhanie. „Na základe vykonaných procesných úkonov nebolo možné menovanému vzniesť obvinenie za tieto trestné činy,“ povedala hovorkyňa bratislavského krajského riaditeľstva Policajného zboru Petra Hrášková.

Jedným z dôvodov, prečo bola polícia neúspešná, môže byť aj to, že väčšina údajných obetí bola po smrti spopolnená. Exhumovali iba jedno telo pacientky trenčianskej nemocnice, žiadne lieky u nej však neobjavili. Príčin mohlo byť viacero. „Ako dlho zostane liek v tele, závisí od mnohých okolností. Od prostredia úmrtia, od dávky podaného lieku, od doby od úmrtia po analýzu,“ vysvetľuje riaditeľ odboru súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič.

Anjel smrti mal vraždiť ešte v čase, keď pracoval vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Podaním injekcie so smrtiacim koktailom liekov či zastavením umelej ventilácie tu mal údajne zabiť až 40 pacientov, medzi nimi aj jednu tehotnú ženu.

Trenčianska nemocnica na otázky Pravdy, či považujú tieto obvinenia za reálne, nereagovala. Jej riaditeľ sa nevyjadril ani k dôvodom, prečo Dobiáš opustil ich nemocnicu a aké prijali v nemocnici opatrenia, aby sa pacienti nemuseli obávať o svoje životy.

Na rovnaké otázky neodpovedala ani Univerzitná nemocnica Bratislava. „Nebudeme sa k predmetnému prípadu vyjadrovať, a to preto, že to je v štádiu vyšetrovania,“ povedala hovorkyňa nemocnice Lenka Skalická.

Práve za smrť pacientky najväčšej univerzitnej nemocnice sa dostal Jaroslav D. pred súd. Podľa jeho prvej výpovede mu prišlo 63-ročnej dôchodkyne Jaroslavy Sečovej ľúto, a tak sa jej rozhodol pomôcť. Neskôr pred súdom svoju výpoveď upravil a tvrdil, že si iba pomýlil liek.

Či mohla nejako v tejto veci nemocnica zasiahnuť, je otázne. Sečová bola vo vážnom stave, v nemocnici na Kramároch ležala v kóme, a preto jej smrť sa nezdala lekárom podozrivá.

Slovensko nie je jedinou krajinou, kde sa vyskytol prípad zabíjajúceho zdravotníka. Svojho heparínového vraha majú aj susedné Čechy. Nemocničný ošetrovateľ Petr Zelenka tam pred štyrmi rokmi podobným spôsobom ako Dobiáš zabil sedem pacientov. Za tieto vraždy a ďalších desať pokusov o vraždu poslali české súdy Zelenku za mreže na doživotie.

Obžalovanému Jaroslavovi D. hrozí za vraždu ťažko chorej dôchodkyne 20 až 25 rokov väzenia. Ako dodala Hrášková, polícia doteraz podobný prípad neevidovala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba