Ministerské rituály sa nemenia

Starí ministri popodpisovali na poslednú chvíľu pred svojím odchodom množstvo zmlúv a noví sa ich chystajú preverovať. Hoci v mnohých prípadoch ide o opodstatnené podozrenia z čudného narábania s peniazmi štátu, skúsenosti z minulosti hovoria, že okrem vzájomného osočovania to k žiadnemu inému výsledku nevedie.

28.05.2012 13:00
Ficova vláda Foto:
Vláda Roberta Fica.
debata (10)

„Ukazuje sa, že uzatváranie zmlúv na poslednú chvíľu a ich následné preverovanie je už v rámci slovenskej politiky typický jav. Od vzniku Slovenska to robí každá nová vláda. V niektorých prípadoch dokonca aj padli trestné oznámenia, no nepamätám si žiadne vyvodzovanie zodpovednosti voči konkrétnym osobám alebo aspoň morálne dôsledky po preukázaní nejakých chýb,“ hovorí politológ Tomáš Koziak.

V súčasnosti hovorí o auditoch päť ministerstiev. Okrem rezortu financií, ktorý sa chce vrátiť k spornému nákupu informačného systému pre daňovú a finančnú správu, sa to najnovšie týka aj envirorezortu. Jeho šéf Peter Žiga (Smer) totiž tvrdí, že dotácie z Environmentálneho fondu podpisovalo pred voľbami bývalé vedenie do poslednej chvíle a finančný limit fondu na tento rok je už prakticky vyčerpaný.

„Ministerstvo v súčasnosti stále preveruje po právnej, vecnej, ako aj finančnej stránke všetky zmluvy v rezorte životného prostredia uzavreté po vyhlásení predčasných parlamentných volieb. Momentálne je analýza stále v štádiu preskúmavania a vyhodnocovania,“ dodáva jeho hovorca Maroš Stano.

Žigov predchodca József Nagy (Most) tvrdí, že v čase jeho odchodu bolo v envirofonde ešte sto miliónov eur a pri dotáciách z neho postupoval štandardne, keďže o ich prerozdelení sa rozhoduje vždy na jar. „Minister a aj Environmentálny fond konali aj na základe písomnej urgencie Rady ZMOS-u, aby sa nečakalo na utvorenie novej vlády, inak hrozila predošlá situácia, keď po blokácii zo strany ministerstva financií došlo k prideľovaniu dotácií až v júni a mestá a obce, ktoré sú prakticky výlučnými prijímateľmi, mali veľmi vážne problémy s čerpaním do konca roka,“ odkázal Pravde Nagy cez hovorkyňu.

„Treba to naozaj preveriť, pretože sa už tradične deje to, že ministri na poslednú chvíľu ešte prerozdeľujú peniaze pre spriaznených ľudí. Pravdou však je aj to, že zatiaľ vždy, keď prišla nová vláda, stavala sa do roly spasiteľa a tvárila sa, že jej predchodcovia skoro utopili Slovensko v lyžičke vody,“ hovorí politológ Rastislav Tóth.

Pre zmluvy na poslednú chvíľu o prideľovaní dotácií na rozvoj pomoc sa sporia aj súčasný a bývalý minister zahraničia Miroslav Lajčák a Mikulášom Dzurindom (SDKÚ). Zo zlyhania v prípade chýbajúcich 3 500 ton potravinovej pomoci sa zas navzájom obviňujú minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek a Zsolt Simon (Most).

Všetky zmluvy a výberové konania preveruje aj ministerstvo zdravotníctva. „Máme viaceré podozrenia z nekalej činnosti. Nechceme to však konkretizovať, kým nemáme spracované celé materiály,“ povedala hovorkyňa Zuzana Čižmáriková a dodala, že problémy sa ukazujú najmä pri zvláštnych zmluvách o odmeňovaní manažérov či zmluvách s príspevkovými organizáciami.

Či podobné spory so svojimi predchodcami novým ministrom a vládnucim stranám pomáhajú, je podľa politológa Koziaka otázne. „Politici by si mali uvedomiť, že aj pre toto strácajú ľudia dôveru v politiku, ba dokonca aj v demokratické inštitúcie a demokraciu,“ dodáva.

10 debata chyba