Figeľ: Nebude jedna veľká pravicová strana

Predseda KDH Ján Figeľ nie celkom rozumie Lipšicovmu častému opakovaniu slov sen a vízia. Navyše si myslí, že pre pravicu je alternatívou skôr zbližovanie strán.

29.05.2012 12:00
Ján Figeľ Foto:
Šéf KDH Ján Figeľ
debata (14)

Daniel Lipšic hovoril, že pravicový volič potrebuje víziu. Vy ste vyrozumeli, aká tá vízia má byť a je iná, ako chce KDH?
Nerozumiem celkom tomu častému spomínaniu slov sen a vízia preto, lebo Slovensko nebude mať jednu veľkú pravicovú stranu nejakým pospájaním a poprepletaním osôb a záujmov rôznych strán, ale prirodzenou, zrelou a zdravou spoluprácou strán, ktoré sa osvedčili. Mohli sme pokračovať ako vládne zoskupenie, nebyť rozhodnutia tých, ktorí vládu oslabili a povalili. Ak existuje do budúcnosti alternatíva, tak ju vidím skôr cez zbližovanie strán, ktoré Slovensko dnes má, než cez zakladanie niečoho pestrého, nečitateľného a prechodného. KDH je tu 22 rokov, lebo bolo verné hodnotám a vytrvalé v politike ako službe.

Prečo podľa vás odišiel Lipšic z KDH?
Mám len informácie verejne známe a čo bolo vidieť cez uplynulé obdobie. Mojou odpoveďou za seba i za hnutie bolo sklamanie nad takým rozhodnutím krátko po voľbách a krátko pred snemom, ktorý môže dať šancu a priestor pre inú politiku a pre každého vrátane Daniela Lipšica.

Hovoril, že by ste sa navzájom trápili. Vnímali ste, že nastalo obdobie trápenia?
Tvorivý proces je dôležitým a prínosným a nebýva ľahký. Za trápenie považujem skôr nedostatok komunikácie, porozumenia a kroky, ktoré spoločenstvo oslabujú. Za seba môžem povedať, že som Daniela pozval do tímu od začiatku úprimne a s presvedčením, že patrí nielen do hnutia, ale aj do vedenia.

Odišiel, keď zistil, že nemá v KDH šancu uspieť v boji o post predsedu?
Neviem, kde a kedy sa rozhodol. Ale bolo vidieť postupné zmeny argumentov, prístupov a oslabenie komunikácie. On pozná lepšie svoje dôvody. Chceme zostať v korektnom vzťahu a spolupráci na cieľoch, ktoré sú na prospech Slovenska.

Už máte predstavu o tom, kto v KDH po ňom preberie agendu bezpečnosti a spravodlivosti?
Mám. Ale chcem ešte povedať, že Daniel Lipšic bol počas uplynulého obdobia ministrom spravodlivosti a vnútra za KDH, a preto odmietam jeho tvrdenie, že strany sú späté s oligarchami. Také kolektívne označovanie alebo obviňovanie strán za KDH principiálne odmietam. Zápas s korupciou je dôležitý aj dovnútra politiky, aj v spoločnosti. Toto je veľmi dôležitý odkaz pre budúceho podpredsedu KDH pre túto agendu.

Nebolo by prirodzené, keby sa spomínaným oblastiam venoval Radoslav Procházka? Hovorí sa o ňom, že v štruktúrach KDH má slušnú podporu.
Nechcem predbiehať vývoj. V rámci politickej a personálnej kultúry budem najprv diskutovať s konkrétnymi osobami a potom predstavím tím, s ktorým chcem niesť ďalšiu zodpovednosť.

14 debata chyba