Borík: Žiadne úplatky som nikdy nebral

Vladislav Borík sa okamžite po prevalení kauzy s tendrami na nitrianskej župe vzdal členstva v Smere. V utorok odstúpil z funkcie predsedu predstavenstva župnej spoločnosti Energo-SK. Na stoličke podžupana však stále sedí, vraj preto, aby aj takto obhájil svoju bezúhonnosť.

30.05.2012 06:00
Vladislav Borík Foto:
Vladislav Borík vinu necíti.
debata (5)

Ste jediným zo siedmich zadržaných, kto požiadal o dohodu o vine a treste. Je to pravda?
Áno, takáto komunikácia prebehla medzi mnou a vyšetrovateľmi. Bol som poučený a viem, že je tam aj takýto priestor. Bolo mi oznámené, že možno bude potrebné sa v prípade k niektorým častiam vrátiť, spis sa bude kompletizovať.

Táto dohoda však znamená priznanie viny. Priznali ste sa?
Takto to nebolo definované. Nedefinovali sme, že si priznávam nejakú vinu a nedefinovali sme, že som sa dohodol na výške nejakého trestu. Konal som v rámci možností, ktoré som mal. Je jasné, že tento proces bude dlhší a je zrejmé, že bude vytýčené pojednávanie, na ktorom si budem hájiť svoje záujmy.

Polícia vás vypočúvala v súvislosti s tendrami na výstavbu nového sídla župy. Čo sa vlastne objednávalo?
Nebola to celá stavba. Boli to parciálne obstarávania a to je predmetom celého vyšetrovania. Týkalo sa to výberu externého obstarávateľa a dvoch stavebných dozorov. Tieto zmluvy som podpísal a v tom istom období som ich aj ukončil. Čiže nedošlo k ich naplneniu. Záver je ten, že Nitrianskemu samosprávnemu kraju nebola spôsobená škoda ani jeden cent.

Došlo počas tých tendrov k manipulácii?
To je predmetom vyšetrovania a je určitá hranica z hľadiska informovania. Mojím záujmom je, aby sa to celé vyšetrilo. Súd rozhodne o vine a nevine, čiže aj otázky, či sa cítim vinný, alebo nevinný… Na to sú tu orgány, ktoré o tom rozhodnú a to sa bude rešpektovať.

Aj tak ste však zasahovali do projektu, robili ste tam určité korekcie v plánoch nového župného sídla. Prečo?
Išlo o šetrenie. Tá budova bola naprojektovaná v určitom rozsahu. Dostal som splnomocnenie od župana Belicu a bola tu snaha šetriť finančné prostriedky. Budova sa mala znížiť o jedno poschodie a aj podzemné parkoviská mali ubudnúť o 20 percent.

Ktoré firmy vyhrali tendre?
Sú na úrade zaprotokolované, nebudem sa k tomu viac vyjadrovať.

Bleskovo ste sa vzdali členstva v Smere, no stále sa držíte stoličky podžupana. Prečo?
Zažil som veľmi ťažkých 30 hodín v mojom živote. Pokiaľ ide o stranu, prijal som veľmi ťažké rozhodnutie, ale dobrovoľné. Nebolo to pre mňa jednoduché. Ale keď som cez víkend videl a počul, čo sa narozprávalo na moju osobu, rozhodol som sa, že zostanem na pozícii podpredsedu. Aby som nevyznel v tejto krajine tak, že neviem, čo som tu robil.

Vaši spolustraníci v župnom parlamente vás aj tak odvolajú.
Už som v politike dosť dlho. Viem, ako fungujú pravidlá. Som pripravený, že najbližšie zastupiteľstvo to bude prerokovávať, ale nechcem predbiehať. Táto možnosť tu je, no nemusí prísť.

Na čo teda ešte čakáte?
Ani by som nepovedal, že na niečo čakám. Dnes sme mali mimoriadne rokovanie spoločnosti Energo-SK, kde som odstúpil z funkcie predsedu predstavenstva. Ešte stále som predseda komisie sociálnej pomoci. Postupne ukončujem tie aktivity, chcem sa postupne rozlúčiť s úradom.

Vedeli ste o tom, že na úrade nefunguje celé oddelenie verejného obstarávania?
Viem, že bolo personálne poddimenzované, mohlo tam byť viac zamestnancov, ktorí by si vedeli lepšie plniť svoje povinnosti. Možno by v takom prípade ani nevzišla potreba zabezpečovať externého obstarávateľa na výstavbu budovy župy. To je však na úvahu pre manažment úradu. My podpredsedovia nie sme úradníci a nemáme priamy dosah na úrad. To je v réžii riaditeľa úradu, odborov, oddelení.

Vedeli ste, že oddelenie verejného obstarávania v poslednom čase často navštevovala polícia, boli tu výsluchy?
Nemám tú vedomosť, mňa to ani nezaujímalo, nebola to moja úloha.

Polícia vyšetruje ešte tender na právne služby. O čo tu išlo?
S týmto nemám nič.

Ako súvisí vaše zadržanie so zadržaním riaditeľa úradu Petra Nagya?
To je skôr otázka na vyšetrovateľa. Ja som počas výsluchu nebol s pánom riaditeľom.

Zobrali ste niekedy úplatok?
Žiadne úplatky som nikdy nezobral. Vždy som sa snažil takýmto veciam vyhnúť. Mrzí ma, že to takto zrejme celé skončí. Myslím, že som urobil veľa dobrej práce, angažoval som sa v sociálnej oblasti. Môžem sa pozrieť do zrkadla.

5 debata chyba