Zadlžené nemocnice prestali platiť odvody

Nemocnice sa opäť topia v dlhoch. Zhruba pol roka po tom, čo ich štát oddlžil, sa točenie v bludnom kruhu opakuje. Len Sociálnej poisťovni dlhujú dokopy vyše 36 miliónov eur. Ak ich nezaplatia alebo sa nedohodnú na splátkovom kalendári, prídu na rad exekúcie a nemocnice tak stratia ešte viac peňazí. To sa stalo vlani nemocnici v Považskej Bystrici.

31.05.2012 12:00
nemocnica, pacient Foto: ,
Ilustračné foto
debata (29)

Zamestnanci, za ktorých nemocnice neplatia odvody by ich mohli žalovať. Predseda odborového združenia zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay to však nepredpokladá. „Neplatenie odvodov je trestný čin, ale zdravotníci sa boja, že by prišli o svoj plat,“ vysvetľuje.

Mnohí o tom navyše často ani nevedia. „Pravda je taká, že sestra dostane výplatnú pásku a na nej sú všetky odvody stiahnuté. Či ich však v skutočnosti zamestnávateľ pošle Sociálnej poisťovni s mesačným alebo dvojmesačným oneskorením, to ona už nevie,“ tvrdí prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová.

Vyše 14 miliónov eur Sociálnej poisťovni dlhujú štátne nemocnice, ktoré zhruba pred pol rokom dostali od štátu na svoje nesplatené záväzky 300,9 milióna eur. Oddlženie bolo viazané na transformáciu nemocníc, ktorá však bola nakoniec zastavená.

Najväčšie podlžnosti nielen voči Sociálnej poisťovni, ale aj dodávateľom liekov či energií má Univerzitná nemocnica Bratislava. Tá dostala na splatenie svojich záväzkov vyše 90 miliónov eur. Dnes len Sociálnej poisťovni dlhuje 9 miliónov. Celkovú výšku aktuálneho dlhu vedenie nemocnice odmietlo sprístupniť, ale ešte pred zvyšovaním platov lekárov a sestier mala záväzky vo výške 44 miliónov eur.

Fakultná nemocnica F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici dlhuje na odvodoch takmer 2,7 milióna eur. Jej hovorkyňa Ružena Maťašeje tvrdí, že k tomu prispelo aj zvyšovanie platov zdravotníkov. Len na sestry od minulého mesiaca vydávajú mesačne o 170-tisíc eur viac ako predtým.

K januáru tohto roka museli v štátnych aj súkromných zdravotníckych zariadeniach zvýšiť platy lekárom, v apríli zase zdravotným sestrám. Doktori by sa mali dočkať ďalšieho zvyšovania opäť v júli. Nemocnice zhodne tvrdia, že to ide na úkor ostatných platieb. Nielen voči Sociálnej poisťovni, ale aj dodávateľom energií či liekov. „Len v súvislosti so zvyšovaním miezd sestier sa mesačné mzdové náklady od 1. apríla 2012 zvýšili o 137-tisíc eur vrátane odvodov. Tieto prostriedky sme vynaložili na úkor prevádzkových nákladov,“ povedala hovorkyňa nemocnice v Nových Zámkoch Ľubica Juríková. Dlh tejto nemocnice od novembra minulého roka ku koncu apríla 2012 vzrástol o 114-tisíc eur.

Okrem zákonom stanoveného zvyšovania platov lekárom a sestrám budú musieť nemocnice pridať všetkým zdravotníkom aj v rámci novej, odborármi vyjednanej kolektívnej zmluvy. V tejto súvislosti napríklad nemocnici v Nitre mesačne vzrastú náklady na mzdy o 50-tisíc eur.

„Uvedomujeme si, že kolektívna zmluva zvýši nemocniciam výdavky. Druhá strana veci však je, že títo zamestnanci nemali upravované platy od roku 2010,“ povedal Szalay s tým, že zároveň tlačili aj na poslancov kvôli zvyšovaniu platieb za poistencov štátu, vďaka ktorému by mali nemocnice isté finančné krytie.

Lévyová je zas presvedčená, že aj keby mali sestry mzdy o polovicu nižšie, systém by bol neudržateľný.

Ministerstvo zdravotníctva aktuálny sumárny údaj o zadlženosti nemocníc v jeho pôsobnosti odmietlo poskytnúť. Vedenie rezortu neodpovedalo ani na otázku Pravdy, či pripúšťa, že zdravotnícke zariadenia budú potrebovať ďalšie oddlženie. Hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková iba povedala, že rezort o vývoji dlhu nemocníc pripravuje materiál a predloží ho vláde podľa termínu, do konca júna.

Zdravotníkom, za ktorých neplatia nemocnice odvody, nehrozia žiadne sankcie, neovplyvní to ani vyplácanie ich dôchodku. „Ak zamestnávateľ zamestnanca prihlásil do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového poistenia, všetky dôsledky z neplnenia si odvodovej povinnosti budú vyvodené voči zamestnávateľovi. Zamestnancovi aj v tomto prípade vzniká po splnení zákonom stanovených podmienok nárok na všetky dávky zo sociálneho poistenia. Jeho nárok na dávky to teda neovplyvní,“ povedala hovorkyňa Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová.

29 debata chyba