Marian Kollár je novým prezidentom Slovenskej lekárskej komory

Slovenská lekárska komora (SLK) si za svojho nového prezidenta zvolila Mariana Kollára. A podľa niektorých delegátov celkom prekvapivo už v prvom kole, keď na sobotňajšom sneme SLK v Žiline dostal až 51 zo 76 možných hlasov.

02.06.2012 16:47 , aktualizované: 18:29
Šéf LOZ Marian Kollár Foto:
Marian Kollár je novým predsedom Slovenskej lekárskej komory.
debata (53)

Bývalý predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorý stál v čele protestov lekárov počas vlády Ivety Radičovej, chce aby sa pod jeho vedením komory o problémoch slovenského zdravotníctva nielen hovorilo, ale aby sa problémy aj riešili.

„Chcem ubezpečiť všetkých, že obhajoba a presadzovanie oprávnených nárokov celej lekárskej obce je i naďalej mojou prioritou. Verím, že spoločnými silami aj so všetkými orgánmi Slovenskej lekárskej komory a možno aj ďalšími organizáciami prispejeme k tomu, aby sa o problémoch slovenského zdravotníctva nielen hovorilo, ale aby sa problémy slovenského zdravotníctva aj riešili,“ povedal Marian Kollár.

Súpermi Kollára boli viceprezidentka komory Mária Kuniaková, navrhnutá banskobystrickou regionálnou komorou, a Peter Olajoš, nominovaný nitrianskou regionálnou komorou. Obaja dostali zhodne po 12 hlasov. Doterajší prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula po dvoch funkčných obdobiach už nekandidoval.

„Blahoželám kolegovi Kollárovi, že sa stal prezidentom komory. Verím, že komora dosiahne ten stav, ktorý si aj vyžaduje. A mojou takou túžbou je, aby sa prestalo hovoriť o problémoch slovenského zdravotníctva, aby fungovalo tak, aby sa vôbec o ňom nepísalo,“ povedal Dragula. Dvojdňového snemu v Žiline sa zúčastnilo 76 zo 78 delegátov lekárskej komory, pri voľbe nového prezidenta bol jeden zo 76 hlasov neplatný.

Nový prezident v rámci najbližších aktivít komory zdôraznil, že v najbližšom období bude treba zabezpečiť finančné prostriedky nielen pre lekárov pracujúcich v nemocniciach, ale dostať adekvátnu sumu aj do ambulancií. „Aby sme mohli zabezpečiť našu zákonnú povinnosť, to znamená, dať plat sestričke podľa zákona, čo sme už viac menej všetci spravili, ale aby sme na to dostali aj finančné zdroje. To znamená, že prevádzka týchto ambulancií musí byť krytá finančnými zdrojmi a to bude v tejto chvíli asi najdôležitejšie,“ dodal Kollár.

Lekári sú podľa Kollára so súčasným stavom nespokojní. „Pretože sme v takej situácii, ktorá sa nerieši. Niečo sa prijalo, ale nespravili sa k tomu podmienky. A myslím si, že ani piatkový prejav pani ministerky nebol natoľko konkrétny, aby upokojil situáciu, naopak, tie očakávania od pani ministerky mali delegáti podstatne väčšie,“ povedal Kollár.

Delegáti Slovenskej lekárskej komory prijali na sneme v Žiline aj uznesenie, ktorým žiadajú parlament, vládu i ministerstvo zdravotníctva o zmenu zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier tak, aby bola zohľadnená odbornosť a náročnosť práce. „Na druhej strane ale budeme žiadať, aby sa vykonali aj legislatívne kroky tak, aby to navýšenie sestier bolo aj finančne kryté a zabezpečené,“ dodal nový prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár.

53 debata chyba