Zlatý padák dostal aj bývalý šéf železničnej firmy

Škandály so zlatými padákmi v rezorte exministra dopravy Jána Figeľa sa nekončia. Generálnemu riaditeľovi Železničnej spoločnosti Slovensko Pavlovi Kravcovi prináleží pri odchode z funkcie odstupné takmer 170-tisíc eur.

10.06.2012 13:07 , aktualizované: 11.06.2012 08:56
Ján Figeľ, KDH Foto:
Ján Figeľ.
debata (188)

Potvrdil to Figeľ, ktorý povedal, že sa o tom dozvedel cez víkend. Výšku odstupného považuje za neprimeranú a neprijateľnú. Pavel Kravec patril k Figeľovým najbližším spolupracovníkom. Okrem Kravca mali vysoké odstupné získať aj ďalší členovia manažmentu Železničnej spoločnosti aj spoločnosti Cargo. Presné sumy Figeľ vyčísliť nevedel. Potvrdil však, že pôjde o desaťtisíce eur.

Už začiatkom týždňa sa prevalila informácia, že bývalá šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá má po 14 mesiacoch vo funkcii nárok na odmenu až 178-tisíc eur. Aj túto zmluvu podpísal Figeľ, pod ktorého rezort pošta spadala.

Figeľ sa bránil tým, že aj keď vláda Ivety Radičovej (SDKÚ) vlani nastavila pravidlá, ktoré mali zamedziť vyplácaniu podobných odmien v podnikoch s účasťou štátu, tieto zmeny manažmenty spoločností však neprijali. „Považujem to za zlyhanie spoločností, keďže nepostupovali ako vláda a ponechali si nastavenia z čias prvej Ficovej vlády,“ vyhlásil Figeľ. Podľa predsedu KDH vo firmách sú aj vnútorné pravidlá pre manažérske zmluvy, ktoré sa, žiaľ, nezmenili. „Ministerstvo ako akcionár nevstupovalo do týchto zmlúv,“ povedal a dodal, že o nich ani nevedelo.

S vysokou odmenou odišiel z čela štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne aj ďalší nominant KDH Marián Faktor. Faktor dostal v apríli, krátko pred svojím odchodom, odmenu viac ako 14-tisíc eur. Faktor si za približne za 19 mesiacov svojho pôsobenia polepšil celkovo asi o 220-tisíc eur. Podľa hovorkyne poisťovne Dany Gašparíkovej poberal plat 6 500 eur a odmenu 3 220 eur za zastávanie funkcie predsedu Predstavenstva VšZP. Okrem toho mu podpísal bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik odmeny vo výške vyše 15-tisíc eur. Ďalšiu vo výške 5 850 eur dostal v januári na základe manažérskej zmluvy.

Premiér Robert Fico vyhlásil, že začína mať problém s dôveryhodnosťou KDH, pokiaľ ide o to, čo robia a čo hovoria. „Pamätám si aj na situáciu, ako vyplakával pán Uhliarik, že nie sú peniaze v zdravotníctve, ako zdravotné sestričky dostávali od neho odpoveď, že nejde, nejde, nejde, a pritom nominant KDH pán Faktor ako šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne bral obrovské odmeny, obrovské platy,“ povedal Fico v diskusnej relácii Na telo v TV Markíza.

Figeľ aj pri kauze odstupné bývalej šéfky Slovenskej pošty považuje za chybu, že pri manažérskych zmluvách nebol stanovený strop. Dodal, že manažérov je potrebné finančne motivovať k lepšiemu výkonu a k lepším hospodárskym výsledkom. „Ale mal byť stanovený strop, to považujem za chybu,“ povedal Figeľ .Obhajoval sa tým, že on ako minister žiadnu sumu nepodpisoval, len základné princípy, na ktorých spočíva budúca odmena. Znova upozornil, že odstupné u šéfky Slovenskej pošty bolo sedemtisíc eur z celej sumy.

Predseda KDH pripomenul, že už za bývalej vlády sa upravili a dali do poriadku základné pravidlá pre posty v predstavenstvách štátnych firiem alebo akcioviek. Tam bolo stanovené odstupné v prípade odvolania na nulu alebo maximálne tri mesiace pri výkone funkcie.

Vláda sa chystá zabrániť vyplácaniu tzv. zlatých padákov, teda vysokých odstupných vedúcim predstaviteľom štátnych firiem. V relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (Smer). „Ak si to bude vyžadovať legislatívnu úpravu, tak je to otázka niekoľkých mesiacov, ak je to otázka len dodatkov k zmluvám, tiež si myslím, že je možné ešte v priebehu leta prvé opatrenia prijať,“ vyhlásil s tým, že premiér už ministrov požiadal, aby skontrolovali zmluvy podpísané v ich rezortoch. Pellegrini sa nazdáva, že manažérom v štátnych firmách možno vyplácať aj vysoké odmeny, môže sa to však diať len vtedy, keď dosahujú dobré výsledky.

188 debata chyba