Bývalý šéf študentských pôžičiek zarábal 7 000 eur mesačne

Bývalý riaditeľ Študentského pôžičkového fondu (ŠPF) Ľubomír Zburín, ktorý prišiel o funkciu pre podozrenia zo šafárenia, zarábal mesačne v priemere 7 000 eur. Vyplýva to z Výročnej správy ŠPF, ktorou sa zaoberal školský parlamentný výbor.

12.06.2012 16:41
Ľubomír Zburín Foto:
Bývalý riaditeľ Študentského pôžičkového fondu Ľubomír Zburín.
debata (81)

Ako povedal poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ), takúto sumu dohromady dostával Zburín každý mesiac počas roku 2010 z dvoch fondov, keďže v tom čase viedol popri ŠPF aj Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov (PFZP). V októbri 2011 ho zo ŠPF odvolali pre nehospodárnosť, no vo vedení PFZP zostal naďalej.

Z vedenia pôžičiek pre pedagógov však neodchádzal naprázdno. „Šokujúce je, že odmenu a odstupné za 2,5-mesačné pôsobenie v PFZP v roku 2012 dostal 5 000 eur,“ konštatoval Beblavý. Z riaditeľskej pozície v PFZP odstúpil Zburín k 31. marcu 2012.

Šafárenie v ŠPF už prešetruje polícia, začala trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Trestné oznámenie podalo súčasné vedenie ŠPF v decembri 2011. Práve podozrivé praktiky stáli Zburína kreslo. Dôveru členov Rady ŠPF stratil v októbri 2011 pre podozrenie z porušovania zákona o ŠPF. O funkciu prišiel najmä pre nezákonné odmeny pre 18 bývalých čestných členov rady fondu a dozornej rady, ktorým ŠPF vyplatil v rokoch 2005 až 2011 dokopy 235 490 eur.

Medzi odmenenými boli aj traja súčasní zamestnanci ministerstva školstva Peter Plavčan, Ľubica Škvarková a Jaroslav Juriga. Plavčan vrátil odmeny ako jediný v novembri 2011, fondu poslal naspäť 38 534,15 eura. Rade sa nepáčila ani otázna pôžička vo forme zmeniek pre nebankový subjekt Slavia Capital Group, a.s. Tiež zistili, že ŠPF od začiatku roka 2011 porušoval zákon tým, že nezverejňoval zmluvy a faktúry na internete.

Výbor jednomyseľne prijal uznesenie, v ktorom od ministra školstva Dušana Čaploviča požaduje stanovisko, čo mieni urobiť so ŠPF a PFZP. Podľa Beblavého by bolo najlepším riešením oba fondy preorganizovať a zlúčiť. „Ministra sme tiež požiadali o vyjadrenie, čo mieni urobiť s úradníkmi, ktorí stále pracujú na ministerstve školstva a stále nevrátili nezákonné odmeny,“ uviedol Beblavý. Pripomenul, že ministrovi úradníci tieto odmeny poberali v čase, keď fond porušoval zákon o verejnom obstarávaní a tiež v rozpore so zákonom nezverejňoval zmluvy a faktúry na internete.

81 debata chyba