Fico: Manažérske pozície nemôžu byť činnosťou, pri ktorej ľudia bohatnú

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je za to, aby sa pre ľudí na manažérskych pozíciách vo významných podnikoch s účasťou štátu vytvorili také podmienky odmeňovania, aby mali pocit, že štát si ich prácu váži.

13.06.2012 14:38 , aktualizované: 14:54
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

„Nemôže to však byť činnosť, pri ktorej ľudia doslova bohatnú. Pretože, ak niekto dostane odstupné 200-tisíc alebo 250-tisíc eur, tak to už je nenáležité,“ uviedol po rokovaní vládneho kabinetu Fico.

„Na minulom rokovaní vlády som požiadal ministrov, aby mi pripravili krátke informácie (o tzv. zlatých padákoch v jednotlivých rezortoch). Cieľom je predovšetkým vyhnúť sa podobným situáciám, do ktorej dnes spadol bývalý minister dopravy Ján Figeľ. Pretože pravdepodobne nastavil systém, ktorý je neuveriteľne drahý a ktorý umožňuje ľuďom po skončení pôsobenia v štátnych organizáciách odísť s vysokým odstupným,“ spresnil premiér.

„Áno, ministri mi postupne informácie o odmeňovaní dávajú, budeme ďalej diskutovať, aký systém ďalej nastavíme. Aby sa na konci našej vlády nestalo, že budeme konfrontovaní s tým, že ľudia odchádzajú s takýmto vysokým odstupným. Pracujeme s tým ďalej, to je však téma, ktorá sa nedá vyriešiť ani za pol hodiny, ani za dve hodiny,“ zdôraznil Fico.

Malatinské: Odstupné je „normálne“ od 3 do 12-mesačných platov

Odstupné pre manažérov v spoločnostiach s účasťou štátu je podľa slov šéfa rezortu hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) „normálne“ v rozsahu 3 až 12-mesačných platov.

„Tie manažérske odstupné sú podľa mňa normálne od 3-mesačných až do 12-mesačných platov. Čo je navyše, je určite prehnané,“ uviedol v súvislosti s tzv. zlatými padákmi manažérov v jednotlivých rezortoch Malatinský.

„Manažérska odmena je každopádne trošku komplikovanejšia ako odmena členov predstavenstva v štátom riadených spoločnostiach. Na to máme uznesenie vlády, a to sa poväčšine dodržiava. Ja som to neprepočítaval všetko, ale myslím, že tam sme v intenciách,“ priblížil šéf rezortu hospodárstva.

debata chyba