Policajt v Hurbanove zastrelil troch ľudí, polícia ho zadržala

Dráma v Hurbanove sa po vyše troch hodinách skončila. Mestský policajt v Hurbanove, ktorý zastrelil troch Rómov, je už v rukách polície. Ďalších dvoch ľudí postrelil, sú v nemocnici.

16.06.2012 12:45 , aktualizované: 20:27
streľba, Hurbanovo Foto:
Ulica, na ktorej došlo k streľbe.
debata (374)

Všetky obete sú členovia jednej rodiny. O život prišiel 44-ročný muž, jeho 19-ročný syn a 24-ročný zať, postrelení sú ďalší syn s manželkou­. Muž utrpel priestrel hrudníka a je vo vážnom stave. Jeho žena, s priestrelom stehna, je už stabilizovaná. 

Tragédia sa stala krátko po 10-tej hodine. Mestský policajt, 51-ročný muž z obce Svätý Peter, bol v čase svojho vyčíňania mimo službu. Súkromným autom sa doviezol pred obytný dom na Komárňanskej 5, zastavil auto a začal strieľať do ľudí na ulici. V bytovke na Komárňanskej ulici žijú dve rozvetvené rómske rodiny. 

„Milan J. mal nabitú bývalú vojenskú zbraň českej výroby ČZ vzor 52 so strelivom Tokarev v nelegálnej držbe,“ uviedol na mimoriadnom brífingu minister vnútra Robert Kaliňák. Koľko zásobníkov mal páchateľ pri sebe, nevedel presne povedať. 

Strelec potom odišiel na susednú Agátovu ulicu, kde sa posadil na schody rodinného domu, v ktorom býva primátorka Hurbanova Margita Zemková. V dome však nikto nebol. Pri hlave mal priloženú zbraň a vyhrážal sa samovraždou.

Po vyše dvojhodinovom vyjednávaní sa vzdal policajtom, ktorí ho previezli na ďalšie vyšetrovacie konanie. 

Na snímke leží na zemi matka jedného zo... Foto: Ľuboš Pilc
streľba, Hurbanovo Na snímke leží na zemi matka jedného zo zavraždených.

 Motív nie je známy

Podľa ministra bude motív činu objasnený v najbližšej dobe. "Muž pracoval ako mestský policajt dvadsať rokov. Všetky svoje obete poznal, "objasnil Kaliňák. Na otázku, či sa predpokladá, že motív bol rasovo podfarbený, odpovedal, že aj páchateľ, a aj obete boli tej istej národnosti- maďarskej. Obete útoku nie sú polícii neznámi, štyria z piatich majú za sebou kriminálnu minulosť.

Prípad bude vyšetrovať  Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Ako informoval Kaliňák, páchateľ bude stíhaný za vraždu alebo úkladnú vraždu. „Je to ešte veľmi čerstvý prípad. Všetky možné motívy budú skúmané v rámci vyšetrovania, rovnako tak história poškodenej rodiny a ďalšie okolnosti,“ uviedol minister. Poďakoval členom všetkých zložiek polície, ktorí sa dôsledne usilovali zabrániť páchateľovi v jeho konaní.

Auto strelca odstavené pred domom, kde sa chcel... Foto: TASR
streľba, Hurbanovo Auto strelca odstavené pred domom, kde sa chcel odstreliť.

Kolegovia páchateľa ani primátorka si podľa doterajších vyjadrení nevšimli na jeho správaní nič podozrivé. Obyvateľov obce Svätý Peter, z ktorej policajt pochádza, jeho čin veľmi zaskočil. Tvrdia, že nikdy sa neprejavoval agresívne, bol obľúbený. V minulosti bol údajne náčelníkom mestskej polície v Hurbanove, odkiaľ odišiel pracovať ako policajt do obce Marcelová. Z Marcelovej sa vrátil späť do Hurbanova, kde teraz pracoval ako radový policajt. Je ženatý a má dve dcéry. Rodinný dom v obci Svätý Peter, v ktorom policajt spolu s rodinou býva, strážia policajti. Obyvatelia obce majú údajne informácie o tom, že sa Rómovia chystajú na pomstu. Obávajú sa, že sa v obci po dnešnej tragédii rozpútajú nepokoje.

Na snímke obytný dom na Komárňanskej ulici, kde...
Auto strelca odstavené pred domom, kde sa chcel...
+5Ulica, na ktorej došlo k streľbe.
374 debata chyba