Starostka: Ako prvej mi chcel povedať, čo vykonal

Po streľbe v rodine Gabriela Lakatoša sa ďalšia dráma odohrala na dvore primátorky Hurbanova Margity Zemkovej.

18.06.2012 06:00
Zemková, Hurbanovo Foto:
Strelec sa vzdal policajtom na dvore primátorky Zemkovej.
debata (17)

Obecný policajt Milan Juhász si u nej sadol pred garážovú bránu. Vyhrážal sa, že sa zabije. Policajný vyjednávač a kolegovia z mestskej polície ho po dvoch hodinách nakoniec prehovorili, aby sa vzdal.

Prečo prišiel práve sem? Za vami?
Chcel mi ako prvej povedať, čo vykonal. Ako primátorka som jeho nadriadená. Tak to vysvetlil kolegom, keď ho zatýkali.

Kde ste v tom čase boli?
Na spoločenskej akcii v mestskej časti Bohatá, materská škola tam organizovala Deň otcov, prišlo tam asi 350 ľudí. Potom som išla na slávnostné otvorenie westernových pretekov. Keď zrazu za mnou prišiel kolega, že v Hurbanove sa strieľalo. Už aj som sadla do auta a išla som na policajné oddelenie. Tam ma informovali, že náš mestský policajt zastrelil troch Rómov.

Počas vyjednávania s policajtom ste zostali na policajnej stanici. Prečo?
Rozmýšľala som, či za ním nepôjdem. Ale policajti mi to neodporučili.

Ako sa k vám vlastne dostal?
Nechala som odomknutú bránu kvôli jednému pánovi, ktorý nám chodí pomáhať so záhradou. Ten ho zbadal, ako sedí pred garážovou bránou. Policajt naňho len zakričal, aby šiel preč.

Tušíte, prečo strieľal?
Naozaj neviem. Nebol v službe. Prišiel do Hurbanova zo Svätého Petra, kde býval. Vraj mal na sebe montérky… Nerozumiem tomu. Má 51 rokov, viedol usporiadaný rodinný život, má dve deti. Krátko bol dokonca náčelníkom mestskej polície tu v Hurbanove. Mal rešpekt medzi ľuďmi, bol to dobrý policajt.

Nemal nejaké problémy s rómskou komunitou?
S nikým nemal problém. Viem to, pretože každé ráno dostávam od policajného náčelníka zvodku, policajné hlásenia o priebehu služby. A doteraz bolo všetko v poriadku. Tiež som im povedala, že keby mali akékoľvek osobné problémy, môžu za mnou prísť. To, čo sa stalo, si úprimne neviem vysvetliť.

Je pravda, že rómska rodina, v ktorej sa odohrala tragédia, mala problémy so zákonom?
Viem, že v tom rodinnom dome bývalo najmenej 35 ľudí. Rómovia, ktorí tam bývali na začiatku, určite patrili k slušným ľuďom. Postavili si dom, obchodovali so zbernými surovinami a nebol žiadny problém. Je možné, že sa situácia zhoršila, keď sa rodiny rozvetvili.

Niektorí z nich sa vyhrážajú pomstou. Neobávate sa ďalších násilností?
Dúfam, že k tomu nedôjde.

Späť do domu ste mohli až podvečer, stále tu bolo plno policajtov. Ako ste spali?
Veľmi zle. Prežívala som infarktové situácie.

17 debata chyba