Pištoľ ČZ 52 patrila k legendám

Proti zbrani, ktorú použil mestský policajt v Hurbanove, by podľa polície nepomohla ani nepriestrelná vesta. Vojenská zbraň českej výroby ČZ vzor 52 so strelivom tokarev sa dá bežne zohnať na čiernom trhu aj v súčasnosti.

18.06.2012 08:39
ČZ 52 Foto:
Vojenská pištoľ českej výroby ČZ vzor 52.
debata (67)

Vo svojich zbierkach ju majú mnohí zberatelia zbraní, no zbraň putuje z rúk do rúk aj v rámci organizovaného zločinu a obchoduje sa s ňou cez internet. Zohnať sa dá u nás, v Rusku, ale aj v ďalších krajinách bývalej Varšavskej zmluvy.

„Je to zbraň, ktorá sa dá zohnať kdekoľvek, kedykoľvek a akokoľvek. To je ten najmenší problém,“ hovorí bezpečnostný expert Juraj Zábojník. Podľa neho sa bežne používala v minulosti, no v súčasnosti ju už naše ozbrojené zložky nevyužívajú.

Parametre pištole ČZ 52:
* dĺžka pištole – 211 mm

* dĺžka hlavne – 120 mm
* hmotnosť pištole – 950 g bez nábojov
* hmotnosť pištole s plným zásobníkom (8 nábojov) – 1 040 g
* počiatočná rýchlosť strely – 1 800 m/s
* maximálny dolet strely – 1 800 metrov

Pri rýchlom vývoji zbraní je už v súčasnosti považovaná skôr za prababičku. Aj keď potrvá vraj ešte dlho, kým upadne do úplného zabudnutia. Spolu s pištoľami typu M 1911, P-08, Walter P 38 patrí do skupiny zbraní považovaných za legendy.

História pištole ČZ 52 sa začala písať v päťdesiatych rokoch minulého storočia, keď bola zavedená do výzbroje našej armády. Krstný list jej vystavovali v Českej zbrojovke v Strakoniciach, kde montážne linky opustilo asi 200-tisíc kusov tejto zbrane.

V armáde bola používaná niekoľko desaťročí, ale od osemdesiatych rokov minulého storočia sa postupne začala nahrádzať inými, novšími typmi zbraní.

Vyraďované ČZ 52 boli uvoľňované pre voľný trh a stali sa korisťou mnohých zberateľov a obdivovateľov zbraní. Cenená bola a stále je aj pre svoje výborné balistické výkony a ďalšie technické parametre.

67 debata chyba