Zrušia sa dva dni voľna 1. a 15. septembra

Na dva voľné septembrové dni môžu školáci aj zamestnanci zabudnúť. Podľa informácií denníka Pravda je už vláda rozhodnutá, že v záujme konsolidácie verejných financií zruší pracovný pokoj 1. septembra, keď je Deň ústavy, a 15. septembra, na ktorý pripadá sviatok Sedembolestnej Panny Márie.

20.06.2012 20:00 , aktualizované: 21.06.2012 07:59
Šaštín Foto:
Národnej púte na Slávnosť Sedembolestnej Panny Márie sa v Šastíne každoročne účastnia tisíce veriacich. Sviatok, ktorý pripadá na 15. septembra, plánuje vláda zrušiť.
debata (242)

Katolícka cirkev doteraz odmietala ustúpiť z počtu cirkevných sviatkov a argumentovala zmluvou s Vatikánom. K prelomu by však malo dôjsť vo štvrtok na rokovaní Rady solidarity a rozvoja, po tom, čo premiér Robert Fico tento týždeň skonštatoval, že presadzuje rovnováhu. „Prečo by mal štát rušiť štátne sviatky a katolícka cirkev by takú povinnosť nemala? Každý musíme nejako prispieť ku konsolidácii verejných financií,“ povedal a navrhol, aby sa preskúmalo, či je vôbec možné Vatikánsku zmluvu otvoriť a vyjednávať o jej zmene.

Vatikánska zmluva vymenúva sviatky, kedy je deň pracovného pokoja a medzi nimi je aj 15. september. V praxi by to znamenalo otvoriť medzinárodnú dohodu Slovenskej republiky so Svätou stolicou, čo by mohol byť náročný a zdĺhavý proces diplomatických rokovaní. Politici vraj našli spôsob, ako sa tomu vyhnúť.

„Viaceré odborné analýzy ukázali , že zrušenie dvoch dní pracovného pokoja by malo veľký význam z hľadiska konsolidácie verejných financií. Podľa záverov sekcie legislatívy Úradu vlády nie je možné zrušiť cirkevný sviatok bez otvorenia Vatikánskej zmluvy. Ale našli sme riešenie, ako dosiahnuť spomínaný zámer bez otvorenia tohto dokumentu. Predstavíme ho vo štvrtok na Rade solidarity a rozvoja,“ povedal Pravde šéf tlačového a informačného odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

Pravda ešte pred schválením vládneho programu informovala, že sa uvažuje o zrušení dvoch sviatkov, z toho jeden by mal byť občiansky a druhý cirkevný. Medzi cirkevnými sa uvádzal práve 15. september.

S návrhom na obmedzenie počtu dní pracovného pokoja prišli zamestnávatelia. Na počiatku sa viedli úvahy dokonca až o troch dňoch pracovného pokoja. Odmietli však hovoriť, ktoré dni by to mali byť. Nechávali to na politikov.

Ministerstvo financií ešte za bývalej vlády vyčíslilo dosah jedného štátneho sviatku na štátny rozpočet v objeme 190 až 260 mil. eur. Ekonomickí analytici naznačujú, že v ideálnom prípade by dva zrušené sviatky mohli znamenať vzostup hospodárskeho rastu o 0,8 percenta. Vedie sa však polemika, či firmy vyprodukujú za tieto dva dni viac, ak majú naplnené kapacity.

Kompenzácie za zrušené dni pracovného pokoja požadujú odborári. „Určite budeme rokovať o znížení fondu pracovnej doby. Budeme požadovať zníženie nadčasovej práce v novele Zákonníka práce minimálne o polovicu,“ reagoval nedávno šéf odborovej centrály Miroslav Gazdík. Zamestnávatelia zase upozorňovali, že systémom kompenzácií by sa zase mohlo minúť účinkom rušenie sviatkov.

Sviatky sú lukratívnou témou pre politikov. Minister práce Jozef Mihál sa za vlády Ivety Radičovej snažil o predĺženie víkendov presunom niektorých dní voľna na piatky alebo pondelky, ale napokon z toho nebolo nič. Hoci Slovensko patrí medzi krajiny s vysokým počtom voľných dní, politici sa už neodvažujú diskutovať o novom sviatku. Výnimkou je azda len výročie vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov 28. októbra.

© Autorské práva vyhradené

242 debata chyba