Lajčák výbor pre sexuálne menšiny pripúšťa

Ficov kabinet neprekvapil a sám od seba výbor pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersex ľudí nezriadil. Ministri mali na to včera príležitosť, keď schválili štatút Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť a v rámci nej aj viacero výborov. Ak by chceli ministri schváliť nový výbor, bude k tomu opäť potrebné nové vládne uznesenie.

21.06.2012 18:12
Lajčák, menšiny Foto:
Lajčák výbor pre sexuálne menšiny pripúšťa
debata (9)

Mimovládne organizácie vyzvali vládu, aby výbor pre sexuálne menšiny vytvorila. „Návrh na zriadenie výboru som dostal a budem sa naň pozerať maximálne otvorene a priaznivo. To je o argumentoch, to nie je o predsudkoch ani o politike. Pokiaľ sa ukáže, že sú dôvody, aby bol takýto výbor zriadený, tak bude zriadený,“ povedal vicepremiér a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý má šéfovať Rade vlády pre ľudské práva.

Návrh na zriadenie výboru považuje za relevantný, ale najprv ho chce posúdiť so všetkými zainteresovanými. Tvrdí, že doteraz sa tak nestalo pre časový tlak a vláde išlo o to, aby rada už začala fungovať.

Romana Schlesinger z organizácie Queer Leaders Forum hovorí, že zriadenie výboru nie je o politickej vôli, ale o tom, či vláda rešpektuje antidiskriminačný zákon, pretože jednotlivé výbory rady iba kopírujú zakázané dôvody diskriminácie. Mimovládne organizácie plánujú na prvom zasadnutí rady iniciovať zriadenie takéhoto výboru. „Toto je otázka, ktorá absolútne nesúvisí s ničím iným, len aby sme dodržiavali komplexnosť ľudských práv a ľudskoprávnej agendy, ktorú dodržiavame v iných zákonoch a v zmluvách, pod ktorými je SR podpísaná,“ objasnila Schlesinger. Dúfa, že si minister Lajčák bude stáť za svojím slovom.

Podpredsedom rady sa stal minister práce Ján Richter. Požiadavku mimovládok nezaregistroval a nikto sa naňho ani neobrátil. „Viem si to predstaviť, ale nie je to len otázka môjho osobného videnia. Je potrebné, aby sme sa stotožnili viacerí s takýmto riešením,“ podotkol minister. Na otázku, či v Smere nie je na zriadenie výboru rovnaký názor, odpovedal: „Nezaoberali sme sa touto problematikou, nebola nastolená tak, aby sme k tomu dali nejakú politickú odpoveď.“

Minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák sa pýta, či vláda dostane štyri roky, alebo ju popravia už teraz. „Môžete nás kritizovať, že sme výbor nezriadili, až za nejaký čas,“ bráni sa Kaliňák. Odmietol, že by Smer nevnímal požiadavky komunity gejov a lesieb. Podľa neho túto agendu mala vo volebnom programe len jedna strana, ktorá ju však „poslala medzi ryby“. Dodal, že Smer postupne preberá všetkých sklamaných ľudí a s každým sa stretne a „príde čas, aby sme sa aj o tomto rozprávali“.

Výbor pre sexuálne menšiny nie je v Európe ničím nezvyčajným. Napríklad v Českej republike funguje už od roku 2007. Ide o agendu, ktorá je blízka sociálnej demokracii, ktorú má Smer v názve.

Politológ Tomáš Koziak je skeptický a myslí si, že vyjadrenie ministra Lajčáka nevzbudzuje priveľa optimizmu. "Pán Lajčák je skúsený diplomat a dáva si pozor, čo povie.

Z náznakov sa dá vytušiť, čo by chcel povedať, ale nemôže. Atmosféra na vláde je asi taká, že táto záležitosť je nepriechodná. Z vlastnej iniciatívy to asi riešiť nebude," zhodnotil politológ. Podľa neho je Slovensko konzervatívnejšie a nemyslí si, že by priemerný volič Smeru považoval výbor pre sexuálne menšiny za dôležitý problém.

Rovnaký výbor chcel za bývalej vlády zriadiť aj vicepremiér Rudolf Chmel. Proti však bolo KDH i SDKÚ okrem premiérky Ivety Radičovej.

9 debata chyba