Fico: Pokúsime sa dodatkami zrušiť zlaté padáky

Doterajší systém odmeňovania vrcholových manažérov v štátnych podnikoch je potrebné zmeniť a členovia vlády sa preto pokúsia k existujúcim zmluvám podpísať dodatky s manažérmi tak, aby sa zlaté padáky zrušili. Na parlamentnej Hodine otázok to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý odpovedal na dotaz straníckeho kolegu Vladimíra Jánoša. Ten sa pýtal, ako chce premiér riešiť otázku tzv. zlatých padákov.

21.06.2012 14:53
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (40)

„Pokúsime sa všade tam, kde nastúpili predstavitelia štátu a existujú tam takéto zmluvy, aby podpísali dodatky a zbavili sme sa tejto traumy,“ povedal Fico. Je totiž presvedčený, že téma odmien nominantov štátu má svoju históriu a zdá sa, že aj zapustené korene. „Uvedomme si, ako ťažké je nájsť kvalifikovaných ľudí, ktorí sa ľahko uplatnia v súkromnej sfére. Preto musíme nastaviť primeranú mieru odmeňovania,“ upozornil.

Podľa jeho slov sú však príklady, kedy nervozita verejnosti je naozaj veľká a opodstatnená. „Lekári a sestry dnes bojujú o platy, no šéf VšZP bral milióny v korunách na odmenách a platoch. Tipos vyplatil na odmenách asi pol milióna eur,“ ilustroval príklady odmeňovania.

Za veľmi špecifickú označil problematiku odmeňovania zástupcov štátu v podnikoch, ktoré boli čiastočne sprivatizované. „Napríklad člen predstavenstva SPP má 8 500 eur mesačne, predseda dozornej rady 3 700 eur mesačne, člen dozornej rady 2 700 eur mesačne. Tradíciu štedrých odmien má aj štátny Transpetrol. Po našom prvom nástupe do vlády mzdy vrcholových manažérov niekoľkokrát prevyšovali platy členov vlády a premiéra,“ pripomenul Fico.

Zaručená ročná mzda generálneho riaditeľa Transpetrolu s pohyblivou zložkou bola podľa neho vlani 135 315 eur, ekonomického riaditeľa 148 225 eur a prevádzkového riaditeľa 172 002 eur. „Nikto nepochybuje, že manažéri by mali byť dobre platení, ale nemôžu to byť platy, pri ktorých ľudia doslova bohatnú,“ uzavrel.

40 debata chyba