Mikloš: Odmietnutie eurovalu môže spochybniť účasť SR v eurozóne

Schváliť trvalý euroval (EMS) je riskantné a nákladné, neschváliť tento mechanizmus by však bolo pre Slovensko ešte horšie. Myslí si to exminister financií a opozičný poslanec Ivan Mikloš (SDKÚ), ktorý odmieta náznaky najmä zo strany SaS, že Slovensko stále má na výber medzi dobrým a zlým riešením, teda odmietnutím a prijatím eurovalu.

21.06.2012 21:38 , aktualizované: 22:20
Ivan Mikloš Foto:
Exminister financií Ivan Mikloš.
debata (111)

„Dôsledky odmietnutia EMS slovenským parlamentom by mohli trhy zhodnotiť tak, že môže byť ohrozené zotrvanie Slovenska v eurozóne. Jedinú istotu, ktorú dnes máme je, že eurozóna nebude fungovať ako doteraz. Nevieme ani, či bude fungovať v tom počte krajín, ako doteraz,“ upozornil Mikloš v diskusii k medzinárodnej zmluve o EMS na pôde Národnej rady (NR) SR. Tá sa skončila v netradičnom čase o 22. hodine.

Mikloš kolegom, ktorí spochybňujú účasť SR v eurovale pripomenul, že aj napriek rôznym prístupom sa všetci svetoví lídri zhodujú na tom, že ide o nevyhnutný predpoklad, aby sa v eurozóne zabránilo najhoršiemu. „Ide aj o precedensy správania sa. Každé takéto spoločenstvo je založené na dôvere, vzájomnej zodpovednosti a spolupatričnosti,“ upozornil opozičný poslanec s tým, že Slovensko nemôže v eurozóne pôsobiť ako čierny pasažier a brať z nej iba výhody bez toho, aby sa podieľalo na riešení jej problémov.

Líder SaS Richard Sulík argumentáciu zahraničnými politikmi odmietol. „Opäť sme počuli tú istú argumentáciu ako pred trištvrte rokom, keď padla vláda. Všetko, čo príde z Bruselu, musíme prijať, lebo náklady budú nedozerné a svetoví lídri a štandardné strany sa nemôžu mýliť,“ vytkol Miklošovi.

Pripomenul mu pritom už existujúci precedens, keď sa vláda Ivety Radičovej odmietla podieľať na prvej pôžičke Grécku. „Aj vtedy sa svetoví lídri a štandardné strany zhodovali, že to musíme spraviť, lebo tým Grécko zachránime. Vieme presne, ako to dopadlo. Boli to peniaze vyhodené von oknom,“ dodal Sulík.

„Rozpustime teda parlament, najlepšie v skrátenom legislatívnom konaní, keď už sme tak naviazaní na Nemecko a prijímame všetko, čo príde z Bruselu. Nech za nás rozhoduje Nemecko a my môžeme ísť domov,“ doplnil ho stranícky kolega Jozef Mihál.

Poslanci začali rokovať o medzinárodnej zmluve o EMS o 9. hodine ráno. V pléne najprv vystúpilo deväť písomne prihlásených zákonodarcov, popoludní sa následne do rozpravy prihlásilo ústne ďalších 15 poslancov. Diskusia trvala spolu približne 10 hodín.

Samotné hlasovanie o trvalom eurovale by malo byť bezproblémové. S výnimkou SaS a časti klubu OĽaNO totiž ostatné strany deklarujú podporu tomuto novému záchrannému mechanizmu eurozóny. Dostatok hlasov má pritom aj samotný vládny Smer, ktorý má v 150-člennom parlamente 83 poslancov. Na súhlas s medzinárodnou zmluvou je pritom potrebných minimálne 76 hlasov.

EMS patrí do druhej vlny balíka opatrení, ktorých cieľom je poskytnúť pomoc členskému štátu eurozóny v ťažkej finančnej situácii, a tým udržať finančnú stabilitu zoskupenia ako takého. Mechanizmus bude mať formu medzivládnej organizácie založenej členskými krajinami eurozóny.

Na rozdiel od dočasného eurovalu (EFSF), ktorý fungoval len na báze záruk za ním emitované dlhopisy, sa do jeho trvalého nástupcu bude prispievať priamo, upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti v sume 700 miliárd eur. Z toho v hotovosti členovia splatia 80 miliárd eur, zvyšných 620 miliárd eur budú tvoriť záruky vo forme akcií splatných na vyzvanie.

Celková hodnota akcií upísaných SR bude 5,768 miliardy eur a podiel Slovenska, s dočasnou korekciou platnou do roku 2021, bude predstavovať 0,8240 %. V hotovosti do eurovalu zaplatíme v piatich splátkach postupne takmer 660 miliónov eur.

111 debata chyba