Sulík po hlasovaní o eurovale: Fico je správca východnej gubernie

Slovenský parlament pochoval svoju suverenitu a zo Slovenska spravil štát, ktorý je na ceste do ekonomickej nevoľnosti. Po hlasovaní snemovne, ktorá schválila trvalý euroval, to na tlačovej konferencii vyhlásil predseda opozičnej SaS Richard Sulík.

22.06.2012 12:31
Richard Sulík, euroval Foto:
Líder SaS Richard Sulík ostro kritizoval 118 poslancov, ktorí zahlasovali za euroval.
debata (122)

Podľa jeho slov 118 poslancov hlasovalo za to, že sa v krátkom čase zadlžíme v miliardových sumách a výrazne zvýšime náš dlh. „Stoosemnásť poslancov hlasovalo za trvalý euroval napriek tomu, že z tejto zmluvy sa nedá vycúvať, nejde ju zrušiť, akcie v trvalom eurovale nie je možné predať, založiť ani darovať. Stoosemnásť poslancov hlasovalo za trvalý euroval napriek tomu, že nemecký ústavný súd má pochybnosti pri tejto zmluve a požiadal prezidenta, aby zmluvu nepodpísal. On sa vyjadril, že ju podpíše až potom, ako ústavný súd ukončí svoje skúmanie,“ zdôraznil Sulík.

Zároveň tvrdí, že kým Nemecko odsunulo platnosť eurovalu, u nás poslanci strčili hlavu do slučky a schválili ho. „Hovorí sa o našej solidarite k Nemecku, ale keď došlo k prvej príležitosti, kde by mohol vzniknúť nejaký ten elitný klub a stretlo sa 10 ministrov zahraničných vecí, tak ten náš pozvaný nebol. Napriek tomu sme si my išli nohy dolámať, aby sme schválili vzorne a poslušne trvalý euroval,“ podotkol šéf SaS.

Predseda vlády SR Robert Fico teda podľa jeho slov nie je štátnik, ale vzorný správca východnej gubernie. „Pavol Paška pošliapal demokratické zvyklosti, odmietol zvolať grémium a znásilnil dnes parlament, aby bol silou-mocou euroval odhlasovaný. Je to mimoriadne čierny deň pre demokraciu a Slovensko,“ dodal Sulík.

Podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec v reakcii na schválenie eurovalu uviedol, je to systém, ktorý zabezpečí stabilitu eura a zároveň ochráni pracovné miesta na Slovensku. „Zároveň s týmto rozhodnutím zdôrazňujeme, že to nemôže byť jediné riešenie, a preto tlačíme na zodpovedné hospodárenie, na štrukturálne zmeny, na dodržiavanie pravidiel. V súlade s našimi princípmi presadzujeme rokovanie o každom použití z trvalého eurovalu v NR SR,“ povedal bezprostredne po hlasovaní.

122 debata chyba