Čaplovič odmieta tri hodiny telesnej výchovy

Školáci zrejme nebudú mať od budúceho školského roka povinné tri hodiny telesnej výchovy.

22.06.2012 15:31
Dušan Čaplovič Foto:
Minister školstva Dušan Čaplovič
debata (30)

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) žiada predsedu vlády o zrušenie uznesenia ku Koncepcii rozvoja pohybových aktivít detí a mládeže z dielne exministra Eugena Jurzycu (SDKÚ), ktoré malo spomínanú zmenu priniesť na všetky základné a stredné školy.

Opatrenie bolo podľa nášho názoru nesplniteľné a dokonca tento zámer nebol zohľadnený v rozpočte rezortu na roky 2012 – 2015, zdôvodnil hovorca ministerstva Michal Kaliňák. Školy by podľa neho zmenu nezvládli ani kapacitne. Bývalý minister Jurzyca naopak argumentuje tým, že tri hodiny telesnej sa mali zavádzať postupne, od budúceho školského roka by sa podľa neho týkali len žiakov prvého stupňa, následne by sa opatrenie vyhodnotilo. „V takom prípade by náklady na zavedenie boli blízke nule, boli by veľmi nízke,“ povedal pre TASR. Pripúšťa, že pre vyššie stupne, kde sa triedy počas telesnej delia na chlapčenskú a dievčenskú skupinu, by opatrenie znamenalo vyššie náklady. „Chceli sme to zavádzať postupne, neponáhľať sa. Som presvedčený, že by sa deti rozpohybovali aj z tohto dôvodu a že by to bolo veľmi lacné,“ dodal Jurzyca.

„Koncepcia z dielne bývalého vedenia mala do škôl priniesť zážitkové formy vyučovania telesnej ako zumba či aerobik. Aj keď bude uznesenie ku Koncepcii rozvoja pohybových aktivít detí a mládeže zrušené, jej podstatná časť bude súčasťou pripravovanej štátnej politiky v oblasti športu, ktorú predkladá ministerstvo školstva na rokovanie vlády SR v decembri 2012,“ informoval Kaliňák s tým, že rezort má záujem podporovať pohybové aktivity, no tie musia byť postavené na reálnych možnostiach, a to tak finančných, ako aj kapacitných.

V súčasnosti majú školy možnosť rozšíriť počet hodín telocviku. V piatej, aj v šiestej triede máme posilnenú telesnú výchovu na tri hodiny, uviedla riaditeľka Základnej školy Pri Kríži v bratislavskej Dúbravke Iveta Mikšíková. Dodáva však, že keď posilní hodiny telesnej, znížia sa dotácie hodín iných predmetov, na čo sa potom učitelia sťažujú, lebo nestíhajú prebrať učivo. My máme 560 žiakov, neviem si predstaviť, keby všade boli tri hodiny telesnej, nemáme ich kde učiť, doplnila riaditeľka. Na druhej strane si myslí, že pohybovú výchovu treba rozšíriť, pretože deti sa hýbu málo a onedlho sa to podľa nej odzrkadlí na ich zdraví.

30 debata chyba