Procházkove šance s novou platformou nie sú veľmi veľké, tvrdí Mesežnikov

Šance poslanca Radoslava Procházku (KDH) uspieť so svojou programovou platformou podľa politológa Grigorija Mesežnikova nie sú "až také výrazné". Upozornil, že platformy s menšinovým názorom v slovenských politických stranách zatiaľ nikdy dlho nevydržali.

23.06.2012 20:45
Radoslav Procházka Foto:
Radoslav Procházka sa prihovoril k delegátom snemu KDH.
debata (6)

„Myslím, že je zdravé, keď je v strane viac názorov, ale u nás frakcie dlho nevydržia: silnejšia skupina slabšiu vždy čoskoro vytlačila,“ povedal. Politológ sa však nazdáva, že napriek tomu Procházka nie je bez šance. „Je zatiaľ predčasné to hodnotiť.“

Prezident Inštitútu pre verejné otázky upozornil na osud platforiem a frakcií v HZDS, SDKÚ či KDH, ktorých predstavitelia svoju pôvodnú stranu časom opustili, ale podporu pre vlastné projekty sa im získať nepodarilo. Doterajšie pôsobenie Procházku, ktorého názor sa niekedy líši od postoja vedenia strany, Mesežnikov za platformu nepovažuje, keďže išlo len o jednu osobu.

Vznik programovej platformy Procházka oznámil na sneme KDH po tom, čo delegáti odmietli návrh novely stanov pripravených bratislavskou krajskou radou. „Moje úsilie o systémovú zmenu fungovania KDH nebolo v konečnom dôsledku úspešné, ale dôležité je, že sa mi podarilo presadiť aspoň otvorenú diskusiu o nich. Nepodlieham pocitom odovzdanosti, naopak – budem pokračovať v úsilí o vnútornú obrodu hnutia, a to budovaním programovej platformy, pravdepodobne aj s ambíciou postupnej prípravy novej personálnej alternatívy voči súčasnému vedeniu,“ povedal Procházka.

Rozhodnutie KDH v opozícii užšie spolupracovať predovšetkým s SDKÚ-DS a stranou Most-Híd Mesežnikov chápe. OĽaNO totiž nepovažuje za stranu, ale názorovo amorfnú skupinu poslancov a kresťanskí demokrati majú so SaS hlboké ideologické rozpory. „Z pohľadu KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd vnímam spoluprácu ako pozitívnu vec, pretože opozičnou činnosťou zatiaľ nepresvedčili,“ vyhlásil s vysvetlením, že opozičné strany sa pristúpením na „hru Roberta Fica“ dopustili taktickej chyby. Ficovi sa totiž rokovaním s opozíciou za okrúhlym stolom darí budiť zdanie spolupráce a snahy o konzultácie so svojimi oponentmi.

6 debata chyba