Právnik KDH: Presunutie cirkevného sviatku nie je právne čisté

Premiér Robert Fico sa podľa medzinárodného právnika Martina Dilonga zo zahraničného oddelenia KDH mýli, keď si myslí, že presunutím sviatku z 15. septembra na najbližšiu nedeľu ponúkol právne čisté riešenie.

25.06.2012 10:32
debata (60)

Ako povedal Dilong, nie je možné jednostranne, alebo dokonca účelovo vykladať Základnú zmluvu so Svätou Stolicou, pokiaľ ide o ktorýkoľvek sviatok, ktorý sa Slovenská republika zaviazala rešpektovať ako deň pracovného pokoja podľa Základnej zmluvy.

„V tejto súvislosti treba pripomenúť, že Ústava SR potvrdzuje prednosť medzinárodných zmlúv, ktoré Slovensko ratifikovalo pred našimi zákonmi. Prekvapuje ma, že premiér prehliada tento fakt,“ povedal Dilong.

Článok 9 Základnej zmluvy podľa Dilonga jasne stanovuje, že Slovenská republika bude rešpektovať ako deň pracovného pokoja 15. september, slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska. „Ide o medzinárodný záväzok Slovenskej republiky. Zmluva používa slovo, že Slovenská republika ‚bude rešpektovať‘,“ upozornil.

Podľa neho si treba uvedomiť fakt, že pokiaľ ide o naše medzinárodné záväzky, postup je presne daný Základnou zmluvou a všeobecnými zvyklosťami medzinárodného práva. „Ak chcel premiér presunúť sviatok Sedembolestnej Panny Márie, mal najskôr diplomatickou, neverejnou cestou kontaktovať Svätú Stolicu. Slušnosť by si žiadala dostatočne dopredu informovať o tomto kroku aj predsedu Konferencie biskupov Slovenska. Miesto toho premiér informoval verejnosť, že chce presunúť sviatok Sedembolestnej Panny Márie na nedeľu,“ zdôraznil Dilong.

Podľa neho totiž článok 23 Základnej zmluvy o tomto hovorí veľmi presne: „Sporné otázky týkajúce sa výkladu alebo vykonávania tejto zmluvy budú zmluvné strany riešiť diplomatickou cestou“.

Dzurinda: Otvárať ratifikované zmluvy nie je obvyklé

Otvárať vynegociované a ratifikované zmluvy nie je podľa exministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu celkom obvyklé. Ako povedal v súvislosti so snahou zrušiť jeden štátny cirkevný sviatok, vlády, v ktorých bola SDKÚ, stabilizovali verejné financie aj bez otvárania takýchto zmlúv. Dzurinda je presvedčený o veľkých potenciálnych úsporách na strane výdavkov.

„Mám pocit, že vláda sa vybrala ľahšou cestou, keď chce zvyšovať daňové zaťaženie, keď, povedzme, chce otvárať zmluvy tohto typu. Hoci nechcem povedať, že samotná podstata toho zámeru je zlá. Ale vnútorne cítim a som presvedčený aj na základe svojej praxe, že zďaleka sme nevyčerpali potenciál na strane úspory výdavkov, racionalizácie štátnej správy, verejnej správy,“ povedal.

Podľa Dzurindu možno tí, ktorí to doposiaľ prehliadali, tak to už prehliadať nebudú a možno aj ocenia, že jeho vlády dokázali uzatvoriť so Svätou Stolicou nielen samotnú základnú zmluvu, ale aj dve vykonávacie. „Lebo boli chvíle, keď som sa stával objektom kritiky, že som nevedel presadiť všetky vykonávacie zmluvy. Tak myslím si, že dnes si to budeme vážiť viac ako včera, že sme podpísali základnú zmluvu a že sme dokázali vyrokovať a podpísať aj vykonávacie zmluvy o pastorácii v ozbrojených zložkách a o pôsobení cirkvi v oblasti školstva,“ dodal.

Vláda v rámci balíka konsolidačných opatrení uvažuje o zrušení dvoch štátnych sviatkov, ktoré pripadajú na 1. a 15. septembra.

60 debata chyba