Tri vysoké školy majú prísť o názov univerzita

Ministerstvo školstva navrhuje odňať trom vysokým školám z názvu slovo "univerzita". Akadémia Policajného zboru v Bratislave, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a komárňanská Univerzita J. Selyeho nesplnili podmienky v rámci komplexnej akreditácie vysokých škôl na to, aby boli univerzitnou vysokou školou.

26.06.2012 10:53 , aktualizované: 19:27
debata (13)

Ministerstvo preto chce, aby od 1. septembra 2013 nemali v názve slovo „univerzita“. Návrh predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Na troch vysokých školách ukončili proces komplexnej akreditácie v roku 2009. Akreditačná komisia ich navrhla začleniť medzi vysoké školy, ktoré nie sú začlenené medzi univerzitné vysoké školy a ani medzi odborné vysoké školy. Podľa zákona by preto mali mať v názve slovné spojenie „vysoká škola“, a nie „univerzita“.

Ako uvádza rezort v návrhu, volať by sa mali Trenčianska vysoká škola Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Vysoká škola J. Selyeho a Vysoká škola Akadémia Policajného zboru v Bratislave.

SMK: Čaplovič drasticky zasahuje do vyučovania v maďarčine

Návrh ministerstva školstva premenovať komárňanskú Univerzitu J. Selyeho na Vysokú školu J. Selyeho je podľa podpredsedu SMK Lászlóa Szigetiho drastickým zásahom do vysokoškolského vyučovania v maďarskom jazyku a porušením status quo, ktoré v prípade národnostných menšín sľúbil zachovať premiér Robert Fico.

„Strana maďarskej koalície s rozhorčením vzala na vedomie správu, že minister školstva Dušan Čaplovič predložil návrh zákona, ktorým mieni preklasifikovať Univerzitu Jánosa Selyeho v Komárne na vysokú školu,“ povedal Szigeti. Premiérom Ficom sľúbené status quo je tak podľa jeho slov už druhýkrát vážne ohrozené. „Po zrušení úradu a postu podpredsedu vlády pre národnostné menšiny teraz vláda drasticky zasahuje do vysokoškolského vyučovania v maďarskom jazyku,“ uviedol. SMK je pripravená aj na medzinárodných fórach učiniť všetky kroky, aby si Univerzita Jánosa Selyeho v Komárne udržala svoje doterajšie zaradenie.

Návrh na zmenu začlenenia Univerzity J. Selyeho v Komárne medzi vysoké školy je podľa hovorcu ministerstva školstva Michala Kaliňáka výsledkom komplexnej akreditácie, ktorá bola zrealizovaná ešte v roku 2009. „Keďže ide o verejnú vysokú školu, tá má zo zákona jeden rok na prijatie opatrení na odstránenie nedostatkov,“ reagoval Kaliňák, podľa ktorého je zarážajúce, ako mimoparlamentná SMK odpútava pozornosť od nečinnosti vedenia univerzity, neustále hľadá nepriateľa a umelo vytvára napätie.

„Minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič odmieta slová podpredsedu SMK Lászlóa Szigetiho, podľa ktorého ide o porušenie statusu quo vo vzťahu k národnostným menšinám. Minister školstva zdôrazňuje, že zachovanie existujúceho stavu nemôže byť ochranný plášť nad univerzitným pracoviskom, ktoré malo rok na prijatie opatrení na odstránenie nedostatkov a túto šancu nevyužilo,“ dodal Kaliňák.

13 debata chyba