Spracovanie sčítania ide bez problémov, štatistici zverejňujú ďalšie výsledky

Spracovanie výsledkov z minuloročného sčítania prebieha podľa šéfky Štatistického úradu SR Ľudmily Benkovičovej plynulo a bez zásadnejších problémov.

28.06.2012 12:07
Benkovičová Foto:
Šéfka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová
debata

Ako priblížila na dnešnej tlačovej konferencii, v súčasnosti sa spracovávajú údaje o ekonomickej aktivite obyvateľstva, na spracovanie sa zároveň pripravujú údaje o domácnostiach, ako aj domoch a bytoch. Avizovala, že štatistici by chceli mať väčšinu údajov spracovaných do konca roka.

Štatistici pred týždňom vydali prvú publikáciu s vybranými výsledkami zo sčítania a dnes zverejňujú ďalšiu. Záujemcovia ich môžu nájsť na webovej stránke ŠÚ SR a stránke www.scitanie2011.sk. Ako poznamenal riaditeľ odboru štatistiky Marián Horecký, výsledky približujú situáciu v jednotlivých okresoch a vzhľadom na rozsah údajov nemožno očakávať veľké analýzy. „Nezistili sme žiadne veci, ktoré by boli veľmi zaujímavé. Len sa potvrdili pri sčítaní informácie, ktoré sa používajú a štatisticky dokážeme, že je to pravda,“ doplnil.

Šéfka štatistikov avizovala, že do budúcna sa vyhodnotí priebeh sčítania, vrátane použitých metód na zber údajov a zváži sa priebeh sčítania do budúcnosti. Podľa riaditeľky sekcie sociálnej štatistiky a demografie Ľudmily Ivančíkovej je veľký predpoklad, že do budúcna sa od tradičného modelu sčítania prejde na kombinovanú formu a na získanie údajov sa bude využívať viac zdrojov ako doteraz.

Sčítanie sa na Slovensku začalo 21. mája a trvalo do 6. júna 2011. Sčítanie sa realizovalo po desiatich rokoch na celom území SR, pričom vlani bolo vo všetkých členských štátoch EÚ. Prvé výsledky prezentovali štatistici koncom februára. Potvrdili napríklad trend starnutia slovenskej populácie či vyľudňovanie malých dedín.

debata chyba