Cirkev prijala odvolenie Bezáka 'v duchu synovskej poslušnosti'

"Rozhodnutie Svätého Otca prijímame v duchu viery a synovskej poslušnosti a prosíme Pána o požehnanie pre Cirkev na Slovensku." Taká je oficiálna reakcia katolíckej cirkvi na odvolanie trnavského arcibiskupa Roberta Bezáka, ktorú vydal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

02.07.2012 10:19 , aktualizované: 12:22
Bezák Foto:
Odvolaný trnavský arcibiskup Robert Bezák
debata (17)

Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup J. E. Mons. Ján Orosch ako apoštolský administrátor „sede vacante“.

Arcibiskupa Róberta Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. z úradu trnavského arcibiskupa. Veriacim to na nedeľnej omši v Trnave oznámil samotný Bezák, ktorý prečítal list z nunciatúry. Vatikán mal Bezáka najprv požiadať o odstúpenie, keď tak neurobil, odvolali ho. Svätá stolica ho zároveň požiadala, aby o odvolaní mlčal.

Petícia na internete žiada vysvetlenie odvolania Bezáka

Vysvetlenie okolností odvolania trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka požadujú signatári petície, ktorú v pondelok zverejnili na internetovej stránke www.changenet.sk. Adresovaná je predsedovi Konferencie biskupov Slovenska Stanislavovi Zvolenskému a apoštolskému nunciovi na Slovensku Mariovi Giordanovi.

„Toto vysvetlenie žiadame preto, lebo ide o neštandardný postup, ktorý vytvára priestor pre rôzne podozrenia. Napriek poslušnosti voči hierarchickým nariadeniam nemôžeme skryť, že tento postup nevrhá dobré svetlo na inštitúciu cirkvi, rozdeľuje a znechucuje veriacich aj spoločnosť,“ píše sa v petícii.

Jej autori ďalej vyjadrili podporu arcibiskupovi Bezákovi, ktorý podľa nich dokázal skĺbiť náboženskú tradíciu so životom v 21. storočí, teologickú fundovanosť i ľudskosť, ktoré priniesli oživenie viery v Trnavskej arcidiecéze.

Bezák v nedeľu počas svätej omše prečítal dva listy z Apoštolskej nunciatúry na Slovensku. V prvom liste ho pápež Benedikt XVI. prostredníctvom apoštolského nuncia Maria Giordana požiadal o odstúpenie z pastoračného riadenia arcidiecézy, druhým listom ho z úradu odvolal. Päťdesiatdvaročný Bezák bol za trnavského arcibiskupa vymenovaný pred tromi rokmi, vo funkcii vystriedal Jána Sokola.

17 debata chyba