Fico chce odkúpenie súkromných poisťovní urýchliť

Zisk súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera je podľa premiéra Roberta Fica približne rovnaký ako rezerva vlády, ktorá išla na platy lekárov a sestier. Dôvera v roku 2011 zobrala z verejných zdrojov 40 miliónov eur, s odkupovaním súkromných zdravotných poisťovní by sa tak mal štát poponáhľať, vyhlásil na brífingu predseda vlády.

02.07.2012 11:29
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (158)

„Na jednej strane sa trápime, hľadáme rezervy, na druhej strane si niekto odkrajuje z verejných zdrojov peňazí. Veď oni predsa majú správne fondy, z ktorých majú žiť,“ uviedol. Jedna verejnoprávna zdravotná poisťovňa je podľa neho pre Slovensko najlepším riešením.

Ako dodal, Dôvera na rozdiel od druhej súkromnej poisťovne Union neodmietla rokovania s vládou na túto tému. S poisťovňami chce Fico hovoriť o tom, ako by mohlo odkúpenie prebehnúť a aká by bola hodnota poisťovní. „Pokiaľ to bude niečo rozumné, tak si myslím, že by sa k tomu malo pristúpiť,“ dodal premiér.

Procházka: Nápad Fica vyvlastniť poisťovne úspore nepomôže

Nápad premiéra Roberta Fica vyvlastniť zdravotné poisťovne podľa poslanca Radoslava Procházku (KDH) nepomôže úspore a múdrejšiemu financovaniu zdravotníctva. Ako povedal Procházka, ak je však cieľom dostať zase raz nejaké verejné peniaze za odkúpenie poisťovní do súkromných rúk, tak potom áno, toto je jedna z ciest. Podľa neho aj keď odhliadneme od mimoriadnej technickej aj finančnej náročnosti takéhoto úsilia, je jeho nevýhodou predovšetkým to, že nijako nerieši podstatu problému.

„Tú by omnoho efektívnejšie riešilo zrušenie povinných zdravotných odvodov, financovanie základnej zdravotnej starostlivosti zo štátneho rozpočtu a súťaž poisťovní len na trhu dobrovoľného pripoistenia k základnej zdravotnej starostlivosti. Poisťovniam by v takom prípade nebolo treba nič nahrádzať ani od nich nič kupovať späť a usporili by sa aj tie náklady, ktoré dnes stojí správa systému zdravotných odvodov,“ uviedol Procházka.

158 debata chyba