Nech Smer ukáže, či to myslí so solidaritou vážne, vyzýva SaS

Ak poslanci Smeru-SD v parlamente nepodporia návrh SaS, podľa ktorého by sa na šetrení štátnych peňazí podieľali aj veľké politické strany, nebudú sa môcť pozrieť do očí občanom, ktorí si teraz majú utiahnuť opasky, tvrdí zákonodarca za SaS Martin Chren.

03.07.2012 11:13
debata (177)

„Chceme dať možnosť Smeru dokázať, že to so solidaritou myslí vážne, že solidarita preň nie je len prázdny pojem,“ povedal v rozprave k novele zákona o politických stranách Chren. Podľa právnej normy SaS by Smer-SD od roku 2013 dostával nižší príspevok na činnosť.

Návrh liberálov počíta s tým, že stranám, ktoré vo voľbách dostali najmenej desať percent hlasov, by sa príspevok za hlasy nad touto hranicou krátil o štvrtinu. Keďže viac než desať percent hlasov v marcových voľbách získal len Smer-SD, ostatné politické strany by zmenu nepocítili.

Chren zdôraznil, že podľa vládnej strany by štát mali sanovať predovšetkým bohatí, veľkí a silní. Úsporný balíček navrhnutý vládou sa podľa neho ale najviac dotkne bežných občanov, ktorí platia hypotéky či si založili rodiny, oligarchov sa však opatrenia nedotknú žiadnym spôsobom. Ak teda majú vyššie dane platiť obyčajní ľudia, mohla by na konsolidáciu štátu prispieť aj najsilnejšia a suverénne najbohatšia politická strana, myslí si Chren.

Poslancovi za Smer-SD Antonovi Martvoňovi sa nepáči, že návrh na šetrenie sa týka iba Smeru-SD. Upozornil, že úspora z krátenia príspevkov pre strany, ktoré získali vo voľbách nad 10 percent, prinesie štátu 4,4 milióna eur, ak by sa ale týkala strán so ziskom do desať percent hlasov, predstavovala by 4,5 milióna eur. Martvoň si vie predstaviť, že poslanecký klub Smeru-SD podporí návrh na krátenie peňazí pre strany, musí sa však týkať všetkých politických subjektov. Otázka miery krátenia je podľa neho námetom na diskusiu, vyriešiť sa dá pozmeňujúcim návrhom.

177 debata chyba