Paška a Flašíková-Beňová kritizovali v Štrasburgu maďarských poslancov

Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu Jaroslav Paška a Monika Flašíková-Beňová využili prvé hodiny júlového plenárneho zasadania EP v Štrasburgu aby poukázali na neetickosť časti poslancov maďarského parlamentu, ktorí neohlásene zasadali na území iného členského štátu EÚ - na Slovensku.

03.07.2012 13:30
Monika Flašíková-Beňová Foto:
Monika Flašíková-Beňová
debata (2)

Pondelňajšie večerné úvodné debaty europoslancov oživil slovenský poslanec Paška otázkou na kolegov, či si dokážu predstaviť situácie, aby parlamentný výbor ruskej, Dumy zaoberajúci sa problematikou ruských menšín, zasadal napríklad na zvrchovanom území Lotyšska alebo Gruzínska a bez akéhokoľvek informovania tamojších parlamentných inštitúcií oficiálne žiadal, ako má vyzerať politika voči Rusom v týchto krajinách.

„Nie je to nezmysel. Lebo pred pár dňami si Výbor pre spolupatričnosť maďarského parlamentu v Komárne bez akejkoľvek diplomatickej komunikácie so štátnymi orgánmi provokatívne usporiadal oficiálne rokovanie na území zvrchovanej Slovenskej republiky,“ uviedol Paška vo svojom minútovom vystúpení.

Člen skupiny Európa slobody a demokracie (EFD) zároveň upozornil na skutočnosť, že maďarskí poslanci si najskôr „ako zlodeji“ potajme a potichu prenajali priestory na univerzite v Komárne a potom na akademickej pôde rozhodovali o tom, čo má slovenská vláda robiť pre blaho Maďarov, ktorí žijú na území Slovenska.

Krátko nato sa do diskusie zapojila aj slovenská europoslankyňa z tábora socialistov, ktorá poukázala na skutočnosť, že v dobe, keď Európa čelí kríze – a je preto dôležité, aby členské krajiny spolupracovali – poslanci maďarského parlamentu konajú proti tomuto princípu.

„Cítim sa hlboko znepokojená tým, že výbor maďarského parlamentu rokoval na území členského štátu EÚ, Slovenskej republiky, bez toho, aby kolegovia z Maďarska takéto rokovanie predtým konzultovali,“ uviedla Monika Flašíková-Beňová.
Slovenská europoslankyňa v tejto súvislosti uviedla, že vláda SR si želá dobré vzťahy so všetkými svojimi susedmi, a vyjadrila nádej, že v budúcnosti si takéto dobré vzťahy bude želať aj maďarská vláda, ale zrejme iba vtedy, ak to nebude vláda strany Fidesz.

2 debata chyba