Bezáka vraj položilo hospodárenie, dekani na protest ponúkli rezignáciu

Pápež Benedikt XVI. odvolal z funkcie trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Motívom jeho odvolania boli administratívne a finančné nezrovnalosti, zistené počas apoštolskej vizitácie, vykonanej v arcidiecéze v priebehu mesiacov január a február tohto roka.

03.07.2012 17:00 , aktualizované: 17:26
Róbert Bezák Foto: ,
Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák.
debata (40)

Monsignor Bezák má 52 rokov a bol trnavským arcibiskupom od roku 2009, informovala v pondelok stručne na svojej webovej stránke súkromná talianska tlačová agentúra ASCA.

Tento dôvod odvolania potvrdil aj ďalší taliansky server tmnews.it, podľa ktorého vatikánska tlačová kancelária neposkytla podrobnosti, avšak dôvodom tohto neobvyklého rozhodnutia boli problémy v správe trnavskej diecézy.

V utorok agentúra ASCA informovala, že na Slovensku protestovalo verejne proti odvolaniu arcibiskupa Bezáka asi tristo ľudí a na internete podpísalo petíciu na jeho podporu za necelých 24 hodín okolo štyritisíc ľudí.  Agentúra konštatovala, že Bezák často hovorí s novinármi a je veľmi obľúbený medzi mladými i neveriacimi.

ASCA upozornila aj na citát denníka Sme, podľa ktorého je arcibiskup Bezák to najlepšie, čo súčasná katolícka cirkev mohla ponúknuť. Píše, že slovenské médiá vnímajú tento krok Vatikánu ako trest za jeho komunikáciu s médiami a za jeho opakujúce sa výzvy na väčšiu transparentnosť vo vnútri cirkvi.

Tlačová agentúra ASCA sídli v Ríme a bola založená v roku 1969. Jej majiteľom je taliansky podnikateľ Giancarlo Abete.

Dekani niektorých farností na protest ponúkli rezignáciu

Niekoľko dekanov slovenských farností ponúklo svoju rezignáciu, čím chcú vyjadriť podporu bývalému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi. Aj pondelkový protest v centre Trnavy, kde prišlo arcibiskupa podporiť niekoľko stoviek ľudí, bol na Slovensku, v ktorom sa podľa posledného sčítania ľudu prihlásilo 62 percent obyvateľov, je za posledné roky najväčší prejav nespokojnosti veriacich s postupom cirkvi.

„Nepáči sa mi, čo sa deje. Ublížilo sa človeku. Vždy som chcel, aby sa cirkev aspoň pokúšala o transparentné, normálne, slušné chovanie,“ povedal pre Slovenský rozhlas dekan v Seredi Peter Cibira.

K rovnakému postupu sa odhodlal aj trnavský dekan Marcel Kubinec. „Počul som od niektorých kolegov, že sami ponúkajú novému administrátorovi, že sa môže slobodne rozhodnúť, či si nás ponechá alebo nie. Som jeden z tých, ktorí toto rozhodnutie urobili,“ povedal. Arcidiecézu dočasne povedie pomocný biskup Ján Orosch.

Bezák je označovaný za výnimku medzi konzervatívnymi duchovnými. V minulosti kritizoval pomery vo vnútri cirkvi, ako aj svojho kontroverzného predchodcu v úradu arcibiskupa Jána Sokola. Práve jeho otvorenosť podľa pozorovateľov mohla stáť za jeho odchodom len po troch rokoch od menovania do čela jednej z troch rímskokatolíckych arcidiecéz na Slovensku. Slovenskí katolícki biskupi sa v reakcii na odvolanie Bezáka obmedzili len na suché konštatovanie, že toto rozhodnutie pápeža Benedikta SVI. prijímajú v duchu viery.

40 debata chyba