Väčšina politikov na štátnych manažérov nemá

Hoci politici zarábajú trikrát viac ako priemerný občan tejto krajiny, svojimi platmi zaostávajú napríklad za sudcami, ale najmä za manažérmi štátnych podnikov. Tí mimo platu za verejnú funkciu berú tisíce eur za členstvo v správnych radách štátnych podnikov bez ohľadu na to, či je podnik v strate alebo zisku.

10.07.2012 14:29
Národná rada, NRSR, parlament Foto:
Verejní činitelia vrátane poslancov síce musia podávať majetkové priznania, ale v podstate sa z nich veľa vyčítať nedá. Vláda sľubuje, že sa to zmení.
debata (28)

Pokiaľ ide o najbohatších politikov, na prvých miestach rebríčka zostali tí istí ako vlani. Vedú ho členovia Smeru Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Počiatek okrem platu poslanca zarobil takmer 900-tisíc eur, Kaliňák si predajom akcií rozšíril majetok o viac ako 330-tisíc eur.

Medzi najlepšie zarábajúcich politikov patrí aj šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ. Tomu okrem platu ministra 51-tisíc eur pribudlo na konte aj 120-tisíc eur za pôsobenie vo funkcii eurokomisára. Slušne si privyrobili aj poslanci Gábor Gál (Most-Híd), ktorý mal okrem poslaneckého platu ešte advokátsky príjem 90-tisíc eur, a Miroslav Beblavý (SDKÚ) s ďalším príjmom 71-tisíc eur.

Ako sú na tom s majetkom noví členovia vlády minister spravodlivosti Tomáš Borec a šéf hospodárskeho rezortu Tomáš Malatinský, Národná rada zatiaľ nezverejnila. Majetkové priznania odovzdali Národnej rade až po nástupe do vlády, a preto sa zatiaľ spracúvajú.

Vyšší plat ako niektorí ministri či bývalá premiérka Iveta Radičová má aj zopár sudcov. Napríklad Daniel Hudák z Najvyššieho súdu vo svojom priznaní uviedol, že ako sudca zarobil viac ako 61-tisíc.

Najlepšie zarábajúci politici v roku 2011
Politici verejná funkcia iné príjmy
Smer    
Ján Počiatek 23 532 eur 898 712 eur
Robert Kaliňák 29 096 eur 334 184 eur
Robert Fico 27 538 eur  
     
KDH    
Ján Figeľ 51 182 eur 120 000 eur
Ján Hudacký 38 553 eur  
     
Most-Híd    
Gábor Gál 25 836 eur 90 470 eur
Rudolf Chmel 40 160 eur 14 639 eur
     
SDKÚ    
Miroslav Beblavý 40 152 eur 71 231 eur
Iveta Radičová 45 393 eur  
Ivan Mikloš 42 696 eur 1 500 eur
Mikuláš Dzurinda 35 076 eur  
Lucia Žitňanská 33 700 eur + 9 896 eur  
     
prezident    
Ivan Gašparovič 96 120 eur  

Napriek tomu, že verejní činitelia majú povinnosť každoročne zverejňovať majetkové priznania, je takmer nemožné dopátrať sa, aký veľký majetok v skutočnosti majú. Ak nie sú ochotní sami informovať, zákon ich k tomu nedonúti. Stačí totiž, ak v priznaní uvedú, aké boli ich príjmy, či vlastnia dom, auto alebo pozemok. Bez udania jeho konkrétnej hodnoty. Nemusia prezradiť ani to, z akých aktivít im plynú tisícky eur ako vedľajší príjem.

„Zákon vytvára len minimálny štandard, verejní funkcionári môžu ísť v rámci politickej kultúry pokojne aj ďalej,“ hovorí Vladimír Pirošík, právnik a externý spolupracovník Transparency International Slovensko.

Rekordérom, čo sa týka príjmu za verejnú funkciu, je bývalá šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá. Okrem platu viac ako 25-tisíc eur si na svoje konto pripísala 642-tisíc eur. „Odmeňovanie členov predstavenstva a Dozornej rady Slovenskej pošty je v súlade s uznesením vlády, ktorým boli schválené pravidlá odmeňovania zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu. Deklarované iné príjmy za rok 2011 pani Hrdej boli aj z iných zamestnaní, funkcií alebo iných aktivít nielen zo Slovenskej pošty,“ reagovala hovorkyňa štátneho podniku Andrea Pivarčiová.

Dobre vlani zarobil aj šéf štátnej mincovne v Kremnici Vlastimil Kalinec, vyše 130-tisíc eur.

To, že v niektorých prípadoch majú manažéri v štátnych podnikoch vyššie príjmy ako členovia vlády a poslanci, nemusí byť podľa Pirošíka automaticky problém. „Využívanie motivačných prvkov bežných v súkromnom sektore môže byť v poriadku. Verejnosť ale, samozrejme, musí vedieť, aký je príjem zo štátnych prostriedkov. Navyše, čomu nebráni zákon, môže zabrániť hanba,“ hovorí s tým, že práve etika by aj pri súčasných zákonoch mohla viesť manažérov k zverejňovaniu príjmov aj bez toho, aby sa toho dožadoval premiér alebo médiá.

Zároveň pripúšťa, že zákony v súčasnosti nie sú celkom jednoznačné v súvislosti s údajmi týkajúcimi sa štátnych podnikov. Kým totiž členovia predstavenstva Transpetrolu majetkové priznania zverejňovať musia, napríklad pri SPP už nič také neplatí, pretože štát nie je jeho stopercentným vlastníkom. „Tu si viem predstaviť drobnú legislatívnu zmenu,“ dodáva s tým, že k riešeniu by mohlo dôjsť napríklad v rámci pripravovanej novely infozákona.

Najlepšie zarábajúci manažéri v predstavenstvách štátnych podnikov v roku 2011
manažér verejná funkcia iné príjmy
Marcela Hrdá, riaditeľka Slovenskej pošty, nominantka KDH 25 347 642 199 eur
Martin Ružinský, Transpetrol, nominant Most-Híd 36 535 eur 179 317 eur
Pavel Čulík, Transpetrol, nominant Most-Híd 34 316 eur 156 716 eur
Ivan Krivosudský, Transpetrol, nominant Most-Híd 38 754 eur 135 316 eur
Vlastimil Kalinec, riaditeľ mincovne Kremnica 130 695 eur 339 eur
Jozef Makúch, šéf Národnej banky Slovenska 39 833 eur 179 212 eur
Peter Miššík, Slovenská konsolidačná, predtým poslanec SDKÚ 26 171 eur 138 224 eur
Ján Horváth, šéf Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti 25 073 eur 108 691 eur

Kabinet Roberta Fica sľubuje, že majetkové priznania zmení tak, aby boli presnejšie. „Ambíciou vlády je v rámci očisty verejného života spresniť majetkové priznania verejných funkcionárov,“ tvrdí šéf tlačového oddelenia Úradu vlády Erik Tomáš. Na zmenu zákona je však potrebná ústavná väčšina a tú Smer nemá.

Beblavý tvrdí, že už rokoval s Kaliňákom, ktorý má zmenu zákona pripraviť. Ak bude súhlasiť s návrhmi, ktoré pripravuje spolu s mimovládnymi organizáciami, je opozičný poslanec ochotný za zákon zdvihnúť ruku. „Chceme, aby zmena riešila zmysluplné veci ako nezrovnalosti v majetku politikov,“ reagoval Beblavý.

Českí politici podávajú podrobnejšie majetkové priznania ako slovenskí verejní činitelia. Verejnosť sa z nich dozvie nielen za aké peniaze kúpil politik dom alebo auto, ale aj kto najviac dlhuje bankám či aký majetok predal, alebo aké dividendy z firiem, kde je akcionárom, každý rok dostáva.

Majetkové priznania sudcov sú podrobnejšie

Kontrola majetku sudcov je prísnejšia ako v prípade politikov. Vyše 1 370 aktívnych sudcov muselo po novom podrobne priznať nielen samotné príjmy, ale aj to, či vlastnia byt, alebo rodinný dom a v akej hodnote, aké majú úspory vrátane toho, koľko musia splácať banke za úver. Najnovšie musia k majetkovému priznaniu prikladať aj zoznam im blízkych osôb, ktoré sú buď sudcami, alebo pracujú v justícii, prípadne v organizáciách patriacich pod rezort spravodlivosti.

„Prinesie to transparentnosť, aby bolo úplne jasné a zdokladovateľné, že prírastky majetku sudcov pochádzajú z legálnych príjmov,“ hovorí exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá zmenu presadila.

Sudcovia musia v priznaní uviesť majetok nad 6 600 eur, to znamená nehnuteľnosti, pôdu, úspory v banke. Okrem toho majú povinnosť zverejniť aj majetok, ktorý vlastnia ich najbližší príbuzní.

Sudcovia, ktorí sú zároveň aj členmi Súdnej rady, navyše odovzdávajú dve majetkové priznania – pre Národnú aj pre Súdnu radu.

Zo zverejnených priznaní vyplýva, že niektorí sudcovia majú z verejnej funkcie vyšší príjem ako členovia vlády. Týka sa to najmä tých, ktorí sú sudcami Najvyššieho súdu a zároveň členmi Súdnej rady, ako napríklad Daniel Hudák, Igor Burger, Gabriela Šimonová či Štefan Harabin. Viac zarobila aj predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková – 38 885 eur.

Súčasťou majetkových priznaní sudcov je najnovšie aj zverejňovanie ich blízkych príbuzných, ktorí pracujú v súdnictve. Podľa Žitňanskej to má byť prostriedok, ako sprehľadniť výberové konania na sudcov. „Ak sú jasné a zdokumentované tieto vzťahy, je to transparentné v prípade pochybností, či sudca získal funkciu na základe splnenia požadovaných kritérií,“ zdôvodňuje to Žitňanská.

V minulosti sa na miesta súdnych čakateľov podľa Žitňanskej dostávali najmä príbuzní funkcionárov súdov či šéfov právnických fakúlt a podľa nej mali neopodstatnenú výhodu pri obsadzovaní miest sudcov. Čísla ukázali, že až 45 percent z bývalých justičných čakateľov patrilo k rodinným príslušníkom z justičného prostredia.

Najlepšie zarábajúci sudcovia v roku 2011
Daniel Hudák, Najvyšší súd, Súdna rada 61 217 eur
Igor Burger, Najvyšší súd, Súdna rada 58 943 eur
Gabriela Šimonová, Najvyšší súd, Súdna rada 52 476 eur
Harald Stiffel, Najvyšší súd 49 239 eur príjem sudcu+ 1 231 eur dôchodok
Štefan Harabin, predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady 48 259 eur
Ivetta Macejková, predsedníčka Ústavného súdu 38 885 eur

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba