Biskupi pochopili, že je zle

Už aj katolícka cirkev pochopila, že to, čo sa deje po odvolaní arcibiskupa Róberta Bezáka, ju značne oslabuje. Vzápätí po tom, čo sa v televízii TA3 objavil dokument, podľa ktorého musel Bezák ešte pred svojím odvolaním odpovedať na 11 zvláštnych otázok rôzneho charakteru, Konferencia biskupov Slovenska oznámila, že sa dnes zíde na mimoriadnom plenárnom rokovaní, aby rozobrala situáciu v cirkvi na Slovensku. Na rokovanie príde aj apoštolský nuncius Mario Giordana.

17.07.2012 12:00 , aktualizované: 14:21
bezak, cirvek, protest, koncert Foto:
Odvolanie arcibiskupa Róberta Bezáka vyvolalo protesty proti Varikánu. Na podporu bývalého arcibiskupa vystúpili mnohí veriaci a umelci aj na koncerte v Bratislave 10. júla.
debata (117)

Odvolanie Bezáka z vedenia Trnavskej arcidiecézy totiž spôsobilo protesty proti Vatikánu, aké na Slovensku nemajú obdobu. Situácia sa ešte vyostrila po tom, čo vyšlo najavo, na aké otázky musel Bezák Vatikánu, ktorý mu napríklad vyčítal, že „navštevuje telocvične, sauny, kúpaliská, verejné sprchy s osobami pochybnej povesti“, odpovedať.

Komuniké z utorkového rokovania KBS: 
„Svätý Otec urobil toto rozhodnutie (o odvolaní arcibiskupa Bezáka, pozn. red.) po osobnom a dôkladnom oboznámení sa s výsledkami apoštolskej vizitácie a komunikácie medzi arcibiskupom Bezákom a príslušnými kongregáciami.“ Čítajte viac

Vatikán u bývalého arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy zisťoval aj detaily financovania diecézy, zaujímal sa o jeho názory na celibát, eutanáziu, kňazstvo žien či predmanželské vzťahy. „Ak by som mal nejaké pochybené a pochybné názory, nemohlo by to za ten dlhý čas uniknúť. Ale práve preto, že som ich nemal, mohol som vykonávať tie vážne úrady, ktoré mi boli zverené a tie isté názory mám aj teraz,“ uviedol odvolaný arcibiskup v dokumente.

Podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu niektoré otázky vyvolávajú veľmi zmiešané pocity, ale odpovede pôsobia jednoznačne a presvedčivo. „Celú komunikáciu medzi Svätou stolicou a Bezákom od januárovej apoštolskej vizitácie nemožno zúžiť len na zverejnené dokumenty. Prebiehala aj ďalšia komunikácia a padali ďalšie otázky a odpovede,“ povedal Gazda. Podľa neho je ťažké určiť, či sa do odvolania Bezáka premietla aj zverejnená korešpondencia.

Katolícky kňaz a teológ Karol Moravčík položené otázky nepovažuje za vhodné. „Zdá sa mi dosť zvláštne až trápne pýtať sa úradne takéto otázky. Ak niekto z arcibiskupových kolegov alebo z vyšších predstaviteľov cirkvi mal na takéto témy pochybnosti, čo sa týka vysokého funkcionára, dá sa na to opýtať iným spôsobom, napríklad pri káve. Bezáka nenašli niekde na lúke, netuším, prečo sa ho to potrebovali takto pýtať,“ čuduje sa Moravčík.

Trnavský arcibiskup vraj niektorým predstaviteľom cirkvi prekážal práve pre svoju otvorenosť a životný štýl, pre ktorý ho ľudia mali radi. „Keďže prefekt Kongregácie pre biskupov, kardinál Marc Ouellet z Vatikánu kládol Bezákovi veľmi konkrétne otázky, miestami až osobného charakteru, je zjavné, že ho niekto musel na tieto záležitosti upozorniť,“ myslí si Gazda.

Bezák sa v súčasnosti zdržiava v bratislavskom kláštore redemptoristov. Očakáva sa, že odíde do zahraničia. Svätý Otec Benedikt XVI. ho odvolal 2.¤júla, oficiálne dôvody nezverejnil. O odvolaní informoval veriacich sám Bezák počas svätej omše v Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Vyhlásil, že si nie je vedomý žiadneho pochybenia. Za trnavského arcibiskupa bol 52-ročný Bezák vymenovaný pred tromi rokmi, vo funkcii vystriedal Jána Sokola.

Katolícki biskupi na dnešnom stretnutí o budúcom pôsobení Bezáka vraj hovoriť nebudú. „Už nie je členom KBS, toto nepatrí na plénum konferencie,“ uviedol hovorca konferencie Jozef Kováčik.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba