Slovensko a Ukrajinu spája tunel. Pašovali tadiaľ tovar aj osoby

Kriminalisti objavili na hraniciach s Ukrajinou 700-metrov dlhý tunel, cez ktorý pašeráci prevážali na Slovensko tovar a zrejme aj osoby. Informoval o tom minister vnútra Robert Kaliňák.

19.07.2012 10:21
mexický tunel, Slovensko, Ukrajina Foto:
"Mexický" tunel, ktorý spájal Slovensko a Ukrajinu.
debata (88)

„Tunel viedol medzi obcami Vyšné a Nižné Nemecké priamo do Užhorodu. Bol vybavený technológiou, pomocou ktorej sa prevážal tovar akéhokoľvek druhu. Obávam sa, že aj živého,“ uviedol Kaliňák. Podľa neho to je v našich zemepisných šírkach ojedinelý prípad, „tunel v takejto kvalite tu ešte nebol“.

Ilegálny tunel bol technicky tak dokonalý, že otvoriť sa dal iba ak spolupracovali obe strany naraz. Z jednej strany sa tam nebolo možné dostať. Tunel ústil na slovenskej strane v jednom nebytovom priestore, na Ukrajine priamo v rodinnom dome.

„Ide o prípad veľmi podobný ako vystrihnutý z filmu z mexicko-americkej hranice,“ uviedol Kažimír. Pri zaistení polícia odhalila viac než 13-tisíc kartónov výrobkov, podľa Kažimíra bol pri tuneli pohyb sledovaný dva až trikrát týždenne. Za celý čas fungovania tunelu mohlo podľa neho dôjsť k úniku až 50 mil. eur na spotrebnej dani z tabaku.

Odhalenie prípadu je výsledkom spolupráce Kriminálneho úradu finančnej správy a Policajného zboru. Prípad riešila špeciálna jednotka s názvom daňová kobra, uzavrel minister financií.

Polícia zadržala jedného z organizátorov pašovania a vodiča. Prezident polície Tibor Gašpar však zdôraznil, že túto trestnú činnosť určite nepáchali dve osoby. „Práca tímu pokračuje, nebude to trvať týždeň, dva a nie je vylúčené, že budú obvinené aj iné osoby,“ konštatoval. Tunel zabetónujú.

Špecifikom tunela podľa Gašpara je, že je pravdepodobne vybudovaný banskou technológiou a má výstuž. „Vybudovať tunel tohto typu muselo trvať istý čas,“ povedal Gašpar. Ako dlho však tunel budovali, spresniť nevedel. Priblížil, že na slovenskej strane bol tunel dlhý 480 metrov.

Slovensko a Ukrajinu spája tunel. Pašovali...
Slovensko a Ukrajinu spája tunel. Pašovali...
+7Slovensko a Ukrajinu spája tunel. Pašovali...
88 debata chyba